Ogulin.eu Ministarstvo financija odobrilo promjenu blagajničkog maksimuma u poslovanju trgovina

Na prijedlog novoosnovane Grupacije trgovaca naftnih derivata Hrvatske gospodarske komore (HGK) dnevni utržak gotovine blagajničkog maksimuma koji se mora položiti na račun podignut je s 15.000 na 100.000 kuna, što će, kažu u HGK, poduzetnicima smanjiti troškove poslovanja.

Iz Komore pojašnjavaju da su prema prijašnjim odredbama poduzetnici morali za prijenos novca angažirati zaštitarsku tvrtku koja obavlja te usluge gotovo svakoga dana, a na nekim lokacijama i više puta u istom danu, što je poduzetnicima znatno povećavalo troškove poslovanja. Bilo je propisano da se gotov novac od utrška s maloprodajnih mjesta mora položiti na račun tvrtke u banci istoga dana ili najkasnije sutradan ako se radi o iznosu većemu od 15.000 kuna. Inače, prema Zakonu o izmjenama Zakona o fiskalizaciji ministar financija Pravilnikom o dopuni Pravilnika o fiskalizaciji u prometu gotovinom definira iznos blagajničkoga maksimuma prema pojedinim kategorijama poreznih obveznika. “Kod velikih subjekata, trošak prijenosa utrška s maloprodajnih mjesta se od početka primjene Zakona o fiskalizaciji gotovo udvostručio u odnosu na prethodne godine i to bitno utječe na rezultate poslovanja. Stoga smo predložili da se dozvoljeni blagajnički maksimum značajno poveća kako bi se tvrtkama uštedjelo i vrijeme i novac“, istaknuo je voditelja Grupacije trgovaca naftnih derivata HGK Vladimir Kuzmić.

Konkretno, Grupacija je predložila izmjenu Pravilnika o dopuni Pravilnika o fiskalizaciji u prometu gotovinom na način da se za velike subjekte podigne visina iznosa po pojedinome poslovnom prostoru dnevnoga utrška s iznosa 15.000 na 100.000 kuna, kao primjerice kod mjenjačnica. Komentar je prihvaćen te je članak 41. f. Pravilnika izmijenjen sukladno prijedlogu Grupacije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime