screenshot raketa spacex HRT

Raketa Falcon 9 SpaceX-a poletjela je u nedjelju u svemir noseći sa sobom dosad najveći broj satelita, priopćila je ta privatna tvrtka.

Raketa je lansirana iz Cape Canaverala na Floridi u 10.00 sati (16.00 sati po srednjoeuropskom vremenu), 24 sata kasnije nego je to prvotno bilo planirano, zbog lošeg vremena.

Andy Tran, čelnik SpaceX-a, rekao je na videosnimci koja je pratila lansiranje da Falcon 9 prevozi 133 komercijalna i vladina satelita te 10 satelita SpaceX-a.

“Ovo je dosad najveći broj” satelita koji se “prevoze u jednoj misiji”, dodao je.

SpaceX šalje Falcon 9 u okviru programa poznatog kao “rideshare”, po kojemu manje kompanije plaćaju tvrtki Elona Muska da njihovu tehnologiju lansira u svemir.

SpaceX je u nizu objava na Twitteru rekao da je postavio 143 satelita. Tvrtka koju je osnovao Elon Musk želi postaviti u orbitu tisuće manjih satelita koji će formirati mrežu Starlink koja će pristup brzom internetu osigurati iz svemira.

Neki su znanstvenici izrazili zabrinutost zbog velikog broja satelita koji kruže oko Zemlje. SpaceX tvrdi da su oni konstruirani tako da nakon nekoliko godina izgore u atmosferi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime