Ogulin.eu 58. sjednica Izvršnog odbora HZŽ-a

U srijedu, 27. siječnja 2021. godine održana je 58. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, na kojem je u ime Karlovačke županije sudjelovala županica Martina Furdek Hajdin. 

Uz županicu, na sjednici je sudjelovala i zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar. Na sjednici se razgovaralo o događajima koji su obilježili prošlu 2020. godinu kao što su epidemija koronavirusa te brojni potresi koji su iza sebe ostavili značajne posljedice. Hrvatske županije donirale su oko 5 milijuna kuna financijskih sredstava za potresom pogođena područja, a Grad Zagreb je za gradove Petrinju, Glinu, Sisak, Hrvatsku Kostajnicu te općine Lekenik, Sunja, Donji Kukuruzari, Majur, Dvor, Topusko i Gvozd izdvojio po 300.000 kuna. Uz novčana sredstva, donirani su stambeni kontejneri, vatrogasna vozila, psi tragači, prehrambeni proizvodi, odjeća, a ponuđen je i smještaj za sve koji su ostali bez svojih domova. Pomoć neće stati, ponovit će se analiza potreba u tim područjima i nastavit će se pomoć na terenu, zaključak je online sastanka župana.

Razgovaralo se i o aktivnostima za nastavak decentralizacijskih procesa, između ostalog i inicijativi Hrvatske zajednice županija da se riješi pitanje vlasništva nad domovima za starije i nemoćne, sukladno zaključku Vlade o uređenju zemljišnoknjižnog stanja na nekretninama koje koriste domovi za starije i nemoćne, s ciljem prijenosa prava vlasništva na osnivače domova – jedinice lokalne i područne samouprave. 

Vezano uz potrebe izrade Nacionalnog plana za razvoj socijalnih usluga u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju, provedena je analiza među županijama, a koja je pokazala okvir razvoja usluga koji će biti osnova za povlačenje europskih sredstava. Provedenom analizom su utvrđeni i prioriteti razvoja socijalnih usluga koji su, prema kategorijama stanovništva, očekivano usmjereni na stariju populaciju, ali i na usluge rane intervencije kod djece s neurorizicima do treće godine života.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime