stiglic1 1

Ptice se svake zime suočavaju s manjkom hrane. Niske temperature i snježni pokrivač u tome im nimalo ne olakšavaju. Zbog toga se hranjenjem ptica zimi povećava mogućnost njihova preživljavanja. Također, pruža se i prilika za promatranje različitih vrsta ptica i njihovog ponašanja.

HRANJENJE PTICA ZIMI – ISPRAVNO ILI NE?

Slično i kao kod divljači u lovištima, o čemu je portal RiboLov također pisao, neki preispituju ispravnost hranjenja ptica tijekom zime. Smatraju da je to direktno miješanje u prirodni odabir i selekciju i preživljavanje najsposobnijih jedinki.

Prije nego donesemo konačni sud o ispravnosti hranjenja ptica zimi, podsjetimo se da je upravo čovjek uništio i ograničio brojna staništa ptica. Smanjeni su njihovi prirodni areali, kao i izvori hrane koji su bili uobičajeni preko zime.

KRUH IZBJEGAVATI POD SVAKU CIJENU!

Prema pisanju veterinara Pet centra, kruh je najnekvalitetnija hrana za ptice. Ako ga već dajete, tada neka to bude stari osušeni kruh sa sjemenkama, sitno natrgan. Njega će najradije jesti vrapci te ponekad i kosovi. Potrebno da za kruh stavite ili drugu hranilicu ili ga jednostavno ponudite pticama na tlu. Nipošto ne smijete davati pljesnivi kruh!

Najveći udio u sastavu tjestenina su ugljikohidrati, a ovisno o proizvođaču mogu sadržavati jaja i različita brašna (kukuruzno, pšenično, integralno i slično). Kruh ne treba uvoditi u ishranu ptica zbog mogućnosti predoziranja ugljikohidratima (šećerom), što kod ptica dovodi do oboljenja i preranog uginuća. Većina ptica nema enzim potreban za razgradnju ovih ugljikohidrata te su oni u potpunosti neresorptivni, odnosno ptica ih ne može razgraditi u probavi do glukoze.

ČIME HRANITI PTICE ZIMI?

Hrana koja se preporuča za zimsku prihranu ptica u većini slučajeva se dijeli u četiri osnovne skupine:

1. Sjemenke

Razne sjemenke bogate uljima, među kojima je najvažniji neprženi i nesoljeni, crni ili šareni suncokret (općenito najvažnija i osnovna hrana za ptice).

Za hranjenje su pogodne i sirove sjemenke bundeve, orah, lješnjak, nesoljeni kikiriki, te smjesa sitnih sjemenki (prodaje se kao hrana za kanarince ili srednje velike papige). Kao hrana za neke vrste ptica pogodne su i žitarice, kukuruz i riža.

2. Životinjske masti

Goveđi loj (u obliku kuglica pomiješanih s raznim sjemenkama, dostupne u trgovačkim centrima) i nesoljeno svinjsko salo (bijeli masni dio bez mesa).

3. Voće

Razno svježe ili sušeno voće, među kojima je svakako najvažnija jabuka, ali je vrlo korisna i sušena smokva te kokosov orah.

4. Ostaci iz kuhinje

Kuhana riža, tijesto, kuhani kukuruz, zeleno povrće i ostaci voća koji su ‘natruli’. Umjesto da ih bacite u smeće bacite ih pticama.

bull 1

Vrlo je važno da hranilišta budu izvan dosega mačaka

MAČKE, VODA I POZICIJA HRANILIŠTA…

Hranu možemo ponuditi i u mrežicama (u obliku kuglica) na granama drveća i grmova. Tada trebamo načiniti smjesu. Jednostavno je oblikujemo od sjemenki pomiješanih s masnoćom ili medom. Ako nismo sigurni, možemo kupiti i gotove smjese. Hranu je uglavnom najbolje dodavati predvečer, ali i tijekom dana kad primijetimo da je nedostaje, osobito za hladna vremena.

Treba voditi računa i o mačkama, koje će iskoristiti svako dostupno hranilište kako bi i one same poboljšale zimski jelovnik. Neka hranilišta budu dovoljno visoko i na preglednim mjestima.

Neka nas ne zavarava činjenica da je zima i pogrešno mišljenje da pticama ne treba voda. Upravo suprotno. Ako je moguće, dolijevanjem tople vode omogućite malim pernatim prijateljima dovoljno pitke vode koju je u ovim uvjetima također teško pronaći.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime