Ogulin.eu Mikronutricija Schuesslerovim solima u prevenciji gripe i prehlade

Prednosti mikronutricije Schuesslerovim solima su resorpcija u sublingvalnoj sluznici i samoregulacija depozita tkivnih soli.

Činjenica da je sublingvalna resorpcija učinkovitija od gastrointestinalne resorpcije te se njome postiže brži ulazak u krv i doprema do stanica daje im prednost pred drugim tehnološkim oblicima. Na tržištu postoje u obliku topivih tableta ali i potentnih dinamiziranih  granula. Mogu ih koristiti i mala djeca, trudnice ali i stariji ljudi koji teško gutaju, bolesnici koji pate od gastritisa i drugih gastro poremećaja kao što su proljev i malnutricija. Preporučuju se i bolesnicima sa mučninom jer mala slatkoća i nezamjetno lučenje sline pri postepenom otapanju granula „ne dižu želudac“ i ne uvjetuju refleks povraćanja. Vrlo dobra su alternativa infuzijskim otopinama i rehidratacijskim peroralnim otopinama.

U prevenciji gripe i prehlade veliku važnost ima tkivna sol br. 3 Ferrum phosphoricum  jer prevenira svaki početak upale te je korisna kod prehlade, bronhitisa i respiratornih infekcija. Ona je i prenositelj kisika pa je odgovorna za sve tegobe u poremećajima cirkulacije. Sva febrilna stanja tvz. niskih temperaturnih vrijednosti do 38,5 C znak su da tijelo pojačano troši ovu sol. Oslabljeni imunološki sustav ukazuje na nedostatak ove soli.

Tkivna sol br. 4 Kalium muriaticum je sol koja je odgovorna za kroničnu fazu bolesti. Izvrstan je detox za sve žlijezde a naročito za pluća. Utječe na kašalj, prehladu, grlobolju i upalu krajnika, upalu sinusa i infekciju srednjeg uha jer pomaže u izbacivanju guste bijele i sive kataralne sluzi koja nastaje kao produkt upale i zato je vrlo korisna kod pušačkih pluća. U kombinaciji sa drugim solima pročišćava krv.

Natrium muriaticum tkivna sol br 8 je odgovorna za kontrolu vode u tijelu odnosno za  procese hidracije i dehidracije. Jedna je od najvažnijih tkivnih soli jer više od dvije trećine našeg tijela čini voda. Konzumacija velike količine kave, vina i piva, sokova i gaziranih pića uzrokuje dehidraciju tijela i potrebu za ovom tjelesnom soli. Patološka stanja kao što su povraćanje i proljev pojačano je troše i hitno je trebaju. Gubitak mirisa i okusa signal su manjka tjelesnog depozita. Troši se u stanjima obične prehlade tj. suhog nadražajnog kašlja, vodenastog curenja nosa, sinusitisa naročito kod začepljenog nosa uz prateću glavobolju, migrenu, herpes i znojenje. Ova tkivna sol ima i psihosomatsku poveznicu te pomaže u stanjima straha od budućnosti, apatije, rastresenosti i loše memorije.

U stanjima manjka vitalnosti i iscrpljenosti te čestih promjenja rasoloženja, razdražljivosti i plačljivosti, jutarnjeg umora kao i  nedostatka sna pomaže tkivna sol br. 5 Kalium phosphoricum. Glad nakon obroka ukazuje na manjak vitalnosti i potrebu za ovom soli. Ona je energetski tonik našeg tijela.

Od dopunskih tkivnih soli podrška imunitetu su Zincum muriaticum br. 21 i Selenium br. 26.

Jelena Polić mag. pharm i certificirani praktičar za Schuesslerove soli

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime