Ogulin.eu Dinara proglašena parkom prirode

Hrvatska je dobila 12. park prirode – Dinara! Prostire se na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, a svi koji uz njega žive vjeruju da će proglašenje parka prirode pomoći u razvoju tog područja u podnožju najvišeg vrha u Hrvatskoj. A za to je najvažnije očuvati taj jedinstveni planinski ekosustav.

NApokon! – rekli bi Kijevljani. Zaštitu njima svete planine zagovaraju 15 godina.

Za oko je već zapela “istraživačima” prirode. Pečat Parka privući će ih, vjeruju ovdje, i više.

– A to znači ne nužno samo iznajmljivanje objekata za prenoćište nego kompletnu gastro ponudu. Morat će biti uključeni stočari, poljoprivrednici. Morat će biti uključene udruge sa suvenirima, rekla je načelnica općine Kijevo Lidija Slavić.

Svaki korak – “gušt” im je. Oni koji je poznaju kao svoj džep ističu: priznanje je ovo Dinari. Višestruko važno.

– I na taj način smo zaštitili najviši vrh Hrvatske. Činjenica je da smo bili jedna od rijetkih zemlja u svijetu koja nije zaštitila svoj najviši vrh, rekao je Darko Gavrić Čerčo iz PU Dinaridi, Split.

Stanište je ovdje i petine vrsta hrvatske flore.

– Bilje s Dinare svojom ljekovitošću i ljepotom, vraća snagu i volju za životom, kaže pčelar iz Kijeva Branko Bajan. Kijevsko tekuće zlato zbog njega je moćan iscjelitelj. Zapljeskali su stoga nakon proglašenja – i pčelari.

– Bit će zaštićeno. Neće biti nikakvih dodatnih zagađivača. Ostaje kraj kakav je i bio bogomdan i prije, ističe Mate Maloča, predsjednik pčelarske udruge “Vrisak” iz Kijeva.

Planinski krajobraz oblikovali su stočari. Tijekom tisućljeća napasanja svojih stada.

Turizam – u njega se danas ufaju Kijevljani. Zbog Dinare krevet ovdje traže gosti sa svih kontinenata.

Ne iznenađuje to domaćine.

– Kad ti pukne pogled, kad vidiš odatle more, vidiš Velebit, pola Hrvatske, pola Bosne, kaže iznajmljivač iz Kijeva Cvitko Teskera.

Govore ljubitelji prirode: stijenu Ošjaka – taj kameni zid, svladavali su alpinisti još sredinom prošlog stoljeća.

Proglašenje Parka prilika je za razvoj – i to održivi – kijevskoga kraja!

– Što prije je bitno osnovati ustanovu i krenuti u realizaciju projekata na zaštiti, a i valorizaciji tog područja, ističe ravnateljica JU Priroda Šibensko-kninske županije Anita Babačić Ajduk.

Obogatila je Šibensko-kninska županija nisku svojih prirodnih bisera. Uz dva nacionalna parka dobila je i treći Park priode. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime