Ogulin.eu Anksioznost - pomoć u holističkom programu

Stanje anksioznosti je normalna emocija koju je svatko tijekom života iskusio. Prati je osjećaj tjeskobe, zabrinutosti a ponekad i iracionalnog straha. Često se manifestira i bezvoljnošću, strepnjom ili panikom.

Tjelesni simptomi anksioznosti su: ubrzano disanje, nedostatak zraka, ubrzani puls i rad srca, povišeni krvni tlak, blijedilo ili crvenilo kože, mišićni grčevi i drhtanje, bol u trbuhu, proljev i mučnina. Kod nekih se mogu javiti i glavobolje, vrtoglavice, nesanice ili učestala mokrenja. Vrlo često se uz tjelesne simptome javljaju i bihevioralni poremećaji a najčešći su: izbjegavanje situacija i osoba koje izazivaju anksioznost, povučenost, sramežljivost, nesigurnost u socijalnim kontaktima, raspon od potpune pasivnosti do izrazite aktivnosti.

Umjerena anksioznost je dobrodošla jer nam pomaže da se bolje nosimo sa opasnim i stresnim situacijama. Strah i tjeskoba potiču lučenje adrenalina koji priprema tijelo na obranu dajući mu potrebnu snagu kako fizičku tako i mentalnu u brzoj i izoštrenoj procjeni situacije i reakciji.

Onog časa kada se taj „tjelesni alarm“ učestalo pali postaje smetnja jer tjelo ne može iskoristiti tu silnu energiju koju proizvodi. Promjene koje pri tom nastaju skreću mu pažnju uzrokujuči zabrinutost, tjeskobu ili iracionalan strah i tada anksioznost može postati patološka.

Zapadni čovjek nije sklon introspektivi (samoopažanju ili pogledu unutra) i stanje anksioznosti ne prihvaća kao osobnu krizu i vrijeme za rast i promjenu. Prije pribjegavanja psihofarmacima prioritet bi trebalo svakako dati raznim relaksacijskim tehnikama kao što je tjelesna aktivnost, psihoedukacija, meditacija i prehrana. Holističke metode, terapija Bachovim kapima i homeopatijom u stanjima anksioznosti su od velike pomoći. Mogu se koristiti kao bazna terapija ili potporna terapija alopatskog ili nekog drugog tretmana. Važno je naglasiti da ne stvaraju ovisnost jer u tijelu ne dovode do fizičko-kemijskih promjena. Utječu na vitalnu silu i tijelo na samoiscjeljenje jer djeluju na energetskom nivou. Baza holističkog tretmana je sveobuhvatnost simptoma kako fizičkih (tjelesnih), psihičkih (misli i emocije), tako i duhovnih. U razgovoru sa terapeutom koji je povjerljiv i nenametljiv od strane terapeuta, često se spozna i uzročnost anksioznog stanja  te ako je moguće trebalo bi je otkloniti ili prihvatiti na način da više ne predstavlja smetnju. Onog časa kada tijelo dosegne unutarnju ravnotežu i simptomi anksioznosti se povuku tretman se prekida a tijelo i um ostaju u skladu.

Evo nekoliko primjera anksioznosti koje su čest primjer  životne svakodnevnice:

Prirodna katastrofa kao što je potres uzrokuje izraziti psihički nemir, šok i strah koji kasnije može prerasti i u iracionalano stanje straha a osoba se može osjećati anksiozno. U ovom slučaju veliko olakšanje daje homeopatska remedija Aconitum koja je pomoć u svim stanjima iznenadnog i akutnog šoka dajući tijelu svjesnost pokrećući racionalne reakcije tijela i uma. Daje se i u stanjima anksioznosti koje je uslijedilo nakon nekog događaja ili šoka. Bachove kapi Rock Rose dio su kompozicije kapi za Prvu pomoć koje interveniraju kod negativnog stanja kad se tijelo i um ne mogu nositi sa  panikom i terorom. Svojom energijom donose postojanost i hrabrost i od velike su pomoći u ovakvim situacijama.

Pandemija koja je preplavila svijet i koja je postala glavna okosnica naših života jer se manifestira na svim aspektima:  ekonomskim, društvenim, kulturološkim, također je česti uzrok anksioznosti. Ako je riječ o strahu od infekcije ili bolesti koji nas tjera na svakodnevno praćenje medija i opskrbu raznim fitofarmacima i kemoterapeuticima te potrebu za liječničkom intervencijom i kod pojave beznačajnih simptoma onda će Arsenicum album biti od velike pomoći. U tom slučaju će i Bachove kapi Mimulus koje se koriste za svaki arhetipski strah kojemu je čovjek bio izložen u svom životu, dati veliko olakšanje. Ako se anksioznost pojavi zbog brige vezane za opstanak posla koji radimo ili strah od siromaštva pomoći će homeopatska remedija Bryonia. Svako pretjerano razmišljanje o obitelji i iracionalni strah koji nas tjera na zaokupljenost i predanost njima a u isto vrijeme na osobno zanemarivanje, znak je da nam treba Red Chesnut Bachova cvjetna esencija.

Anksioznost koja se pojavila kao rezultat tuge zbog gubitka voljene osobe ili člana obitelji naći će spas u homeopatskom lijeku Ignatii a cvjetne kapi Willow pomoći će u  prihvaćanju gubitka i pronalaženju odgovornosti za svoju sudbinu u kreiranju budućeg života.

Mnogi ljudi osjećaju nelagodu od javnog nastupa ili pojavljivanja u javnost (intervjui, odlazak u crkvu ili kino) ili postaju anksiozni od iznenadnih loših vijesti. Olakšanje će im svojom energijom dati homeopatska remedija Gelsemium koja je izvrsna i kod straha uoči ispita jer vraća samopouzdanje. Cvjetna esencija Larch pomoći će kod simptoma blokirane energije kao što je oklijevanje, pasivnost, očekivanje neuspjeha, beskorisnost i osjećaja niže vrijednosti te također vraća samopouzdanje.

Svako iracionalno stanje straha koje opisuje rečenica „plašim se da će se nešto desiti, ali ne znam što“ ili „plašim se, ali ne znam čega“ znak su anksioznosti koja kasnije može prijeći  i u fobično ponašanje. Bachova cvjetna esencija Aspen svojom energijom pomaže da se premoste ovakvi strahovi.

 mag.pharm Jelena Polić, holistički terapeut

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime