Ocuvanje radnih mjesta HZZ mjere potpora 1

Za siječanj i veljaču potporu mogu, kao i do sada, ostvariti poslodavci koji obavljaju djelatnosti iz određenih sektora, kao i poslodavci koji zapošljavaju manje od 10 zaposlenih bez obzira na djelatnost, uz zadovoljavanje uvjeta pada prometa i ostalih uvjeta propisani ovom mjerom.

Potporu mogu koristiti vlasnici obrta i osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost obrta, slobodnog zanimanja ili poljoprivrede i šumarstva bez obzira na broj zaposlenih.

Visina potpore ovisi o padu prihoda/primitaka i to na način:

  • pad prihoda/primitaka od 40,00 % do 44,99 % – 2.000,00 kuna po radniku
  • pad prihoda/primitaka od 45,00 % do 49,99 % – 2.500,00 kuna po radniku
  • pad prihoda/primitaka od 40,00 % do 44,99 % – 2.000,00 kuna po radniku
  • pad prihoda/primitaka od 45,00 % do 49,99 % – 2.500,00 kuna po radniku

Poslodavci koji ne mogu obavljati djelatnost u skladu s Odlukama Stožera civilne zaštite (nacionalnog, županijskog, jedinica lokalne samouprave) ili Odlukom epidemiologa mogu ostvariti:

  • 2.000,00 kuna po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno razmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu ako je poslodavac Odlukom stožera ili Odlukom epidemiologa zatvoren od  1 do 14 dana.
  • 4.000,00 kuna po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno razmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu ako je poslodavac Odlukom stožera ili Odlukom epidemiologa zatvoren od 15 dana i nadalje.

Svi poduzetnici moraju predati novi zahtjev za ostvarenje mjere za siječanj i veljaču 2021. godine bez obzira na to jesu li predali zahtjev za studeni/prosinac 2020. godine.

Ostali uvjeti i način obračuna javnih davanja isti su kao i za prethodne mjere.

Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene od 26. siječnja 2021. godine do zaključno 25. veljače 2021, godine odobravat će se isplata mjesečnih troškova plaće za siječanj i veljaču 2021. godine. Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene od 26.veljače 2021. godine do zaključno 25.ožujka 2021. godine odobravat će se isplata mjesečnih troškova plaće za veljaču 2021. godine.

Potpore za pogođene potresom

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u siječnju 2021. godine donijelo je odluku o proširenju mjera očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane koronavirusom (COVID- 19) i na očuvanje radnih mjesta koja su ugrožena posljedicama katastrofe prouzročene potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Novost je da se na mjeru mogu javiti poslodavci s područja na kojima je proglašena katastrofa prouzročena potresom za područje Sisasačko-moslovačke, Zagrebačke i Karlovačke županije bez obzira na djelatnost i pad prometa, i to kada su zbog objektivnih razloga poslovno-proizvodni procesi bitno smanjeni ili onemogućeni.

Objektivni razlozi jesu:

  • nastale znatne štete prouzročene potresom na poslovnim ili proizvodnim pogonima ili
  • nemogućnosti dolaska radnika na posao na temelju čega se ne može uspostaviti normalno poslovanje odnosno proizvodnja.

Visina potpore poslodavcima s područja na kojima je proglašena katastrofa prouzročena potresom jest 4.000,00 kuna po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno razmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu.

Doprinos za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje, odnosno iznos obveze dodatnog doprinosa za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje za staž osiguranja s povećanim trajanjem proporcionalno iznosu potpore.

Poslodavci s pogođenih područja za ostvarenje mjera ne trebaju dokazati da su imali pad prihoda. Pri podnošenju zahtjeva za mjeru poslodavci će morati dostaviti samo izjavu kojom će izjaviti, pod materijalnom i kaznenom odgovornošću, da su nastupile okolnosti iz kriterija za dobivanje potpore. HZZ će naknadno obaviti dodatne provjere te može tražiti i dodatne dokaze o navodima iz izjave.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime