otpravnica poslova

Otpravnica poslova u Veleposlanstvu SAD-a Victoria Taylor zajedno sa svojim suradnicima posjetila je danas Opću bolnicu Karlovac.

U pratnji ravnatelja OB Karlovac Nikše Antice, županice Martine Furdek Hajdin, saborskih zastupnica Maje Grbe-Bujević, Nade Murganić, Marije Jelkovac, državnog tajnika u ministarstvu zdravstva Silvija Bašića, predstavnika Hrvatske vojske, karlovačkog gradonačelnika Damira Mandića te drugih uvaženih gostiju obišla je radova na helidromu OB Karlovac.
Izgradnju helidroma sufinancira Vlada Sjedinjenih Američkih Država u sklopu donacije, dok Republika Hrvatska financira PDV-e za ovaj iznimno važan projekt.Donacija je vrijedna 295 tisuća američkih dolara. 

Omogućavanje brzog prijevoza teško stradalih osoba u prometnim nesrećama, teško oboljelih ili ozlijeđenih osoba, u većini je slučajeva presudan za spašavanje njihovih života. Ako se unesrećena osoba transportira u medicinsku ustanovu unutar prvog sata, mogućnost preživljavanja se znatno povećava. To se ne može uvijek osigurati primjenom cestovnih vozila hitne medicinske pomoći. Upravo iz tog razloga, gradnja ovog helidroma je od još veće važnosti. 

Županica Martina Furdek-Hajdin ovom prigodom je istaknula: “Ovo je osmi projekt koji se realizira na području Karlovačke županije, a ukupna mu je vrijednost oko  milijun i 800 tisuća dolara. Američko veleposlanstvo i vojska već su prije ulagali u četiri škole u županiji i to one u Cetingradu, Slunju, Ogulinu i u Osnovnu školu Dubovac. Također, financirali su i  vodovodnu mrežu u Slunju, a s veseljem se sjećamo i ulaganja u Vunsko polje koje je i danas rado posjećeno te na njemu odrastaju naša djeca. Moram spomenuti ulaganja i u bolnicu u Dugoj Resi, a ovo je pak drugo ulaganje u zdravstveni sustav. Helidrom će jako puno značiti  bolnici, ali i samom gradu Karlovcu koji se nalazi na važnom prometnom čvorištu gdje se često događaju prometne nesreće. Upravo ovakva infrastruktura ubuduće će zasigurno puno pomoći.”

Karlovac je tradicionalno vojni grad, danas je sjedište Hrvatske kopnene vojske, stožera i pristožernih službi. U neposrednoj blizini grada nalazi se više vojnih objekata  i poligona na kojima se održavaju vježbe HV. Na 50 km od grada nalazi se slunjski poligon, najveći poligon HV-e, mjesto gdje se najčešće održavaju vježbe koje uključuju HV ali i postrojbe iz drugih članica NATO pakta, najčešće SAD-a. Opća bolnica Karlovac često je mjesto obilaska predstavnika HVa i NATO saveznika jer se na nju naslanja vojna zdravstvena služba  kao na bolnicu najbližu spomenutim vježbalištima.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvije Bašić naglasio je kako se osim u Karlovcu helidromi grade još u Slavonskom Brodu i u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu. 

Baš u ovo vrijeme svjedočimo razornom učinku elementarnih nepogoda na život i djelovanje zdravstvenih službi. U slučaju ponovne pogođenosti i  otežanog rada bolnica u Zagrebu, suvremeno građena i seizmički otporna, cestom i zrakom dobro povezana, karlovačka bolnica može poslužiti kao izvrsna alternativa izmještanju dijela KBC-a i KB-a.Takve premještaje najkvalitetnije je odraditi zrakom. Helikopter koji može sletjeti pored bolnice za 10ak minuta može prevesti pacijenta u neku od kliničkih ustanova u Zagrebu. Alternativa helikopterskom prijevozu je prijevoz vozilom hitne pomoći. Karlovac je dobro prometno povezan sa Zagrebom, ali česte gužve i zastoji na južnim prilazima Zagrebu mogu taj put odužiti i učiniti nesigurnim. Hrvatska unazad nekoliko godina razvija svoju strategiju upotrebe hitnog helikopterskog prijevoza u medicinske svrhe. Zbog specifičnog oblika zemlje, zbog reljefa, mnoštva otoka helikopterski prijevoz se pokazuje kao izvrsno rješenje za hrvatske potrebe.

Otpravnica poslova u Veleposlanstvu SAD-a Victoria Taylor istaknula je zadovoljstvo što se ovaj projekt bliži kraju, jer će on svakako  omogućiti spašavanje života na jednoj najvišoj razini te još više unaprijediti usluge koje pruža Opća bolnica Karlovac.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime