razvojnog sporazuma

Potpisano Pismo namjere o sklapanju Razvojnog sporazuma tri županije

Karlovačka, Sisačko moslavačka i Zagrebačka županija po mnogočemu su slične, stoga žele ostvariti međusobnu suradnju, kako bi se potaknuo brži razvoj svih triju županija – istaknuto je na sastanku županice Karlovačke županije Martine Furdek Hajdin s kolegama iz Sisačko moslavačke i Zagrebačke županije Ivom Žinićem i Stjepanom Kožićem. Radnom sastanku održanom u Aquatici prisustvovali su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak te čelnici Razvojnih agencija iz svih triju županija: Krunoslav Kralj, Mario Čelan i Stipo Velić. Nakon sastanka troje je župana potpisalo Pismo namjere o sklapanju Razvojnog sporazuma ove tri Županije.

U planu je potpisivanje Razvojnog sporazuma između triju županija, što je mogućnost koju daje Zakon o regionalnom razvoju, a koji bi, nakon usuglašavanja područja suradnje, strateških ciljeva i projekata omogućio brže financiranje tih projekata iz europskih i nacionalnih izvora.

Županica Martina Furdek Hajdin istaknula je kako su problemi u trima županijama veoma slični, od poplava do loše demografske slike i slabo naseljenih ruralnih područja, koja teško mogu konkurirati razvijenim europskim regijama. Naglasila je kako mogućnosti za suradnju itekako postoje, ponajprije u poljoprivredi, turizmu, te infrastrukturnim projektima. „O nama samima ovisi kako ćemo pozicionirati razvoj naših županija, kako ćemo odabrati područja suradnje, projekte i potencijalne izvore financiranja te pomoću europskog novca doprinjeti ostvarenju ciljeva postavljenima u Nacionalnoj razvojnoj strategiji 2030. Na tom putu, od iznimne važnosti je potpora Vlade RH i resornih ministarstava“, rekla je među ostalim županica Martina Furdek Hajdin.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuo je kako se nada da će se tri županije u što kraćem roku potpisati Razvojni sporazum, na dobrobit svih stanovnika. „Ovaj potres nas je još više zbližio, moramo razmišljati kako što prije sanirati štete, ali i omogućiti što bolju kvalitetu života, jer ćemo time sprijerčiti iseljavanje“, rekao je među ostalim župan Kožić. On smatra kako je jedan od prioritetnih projekata širokopojasni internet, jer u budućnosti, rekao je, bez digitalne tehnologije teško ćemo loviti korak s onima koji to već imaju.

Sisačko moslavački župan Ivo Žinić zahvalio je županici Furdek Hajdin na inicijativi i podsjetio na niz sličnosti između triju županija koje su i direktno povezane u obrani od poplava. Smatra da se može pripremiti mnogo projekata na području prometne infrstrukture, ali i vjerskog, zdravstvenog i kongresnog turizma.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved dao je punu potporu naporima da se potpiše Razvojni sporazum između triju županija, jer to omogućava ravnomjerni regionalni razvoj, ali i znači širu potporu Vlade i resornih ministarstava pojedinim projektima.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak pojasnila je proceduru oko potpisivanja Razvojnog sporazuma, koji je, kako je rekla, alat za ostvarivanje strateškog razvoja. Prvi je korak potpisivanje Pisma namjere, a potom će, u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, trebati odabrati 10-ak strateških projekata. Riječ je o projektima pojedinačno vrijednim najmanje 50 milijuna eura koji će trebati potporu više ministarstava i moraju doprinjeti razvoju županija.

Nakon održanog sastanka troje je župana, u društvu ravnatelja svojih Razvojnih agencija, potpisalo Pismo namjere, kojeg će prema uputama s današnjeg sastanka proslijediti u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU na potvrdu, čime će se steći uvjeti na daljnju realizaciju Razvojnog sporazuma.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime