papa

Apostolskim putovanjem pape Franje ostvarit će se ono što sv. Ivan Pavao II., unatoč svojoj velikoj želji, nije uspio – posjet mjestu koje vodi sve do Abrahama, izvora naše vjere.

Planiran je, naime, posjet ravnici Ur, nasljeđu triju monoteističkih religija gdje će se održati međureligijski susret, s nadom u mir i bratstvo koju Papa izražava u svojoj posljednjoj enciklici, piše Vatican News.

Između posjeta velikom ajatolahu Sayyidu Ali Al-Husayniju Al-Sistaniju u Najafu i svete mise u kaldejskoj katedrali sv. Josipa u Bagdadu, u subotu 6. ožujka papa Franjo posjetit će ravnicu Ur gdje će se održati međureligijski susret.

Posjet se najavljuje kao krajnje sugestivan zbog izuzetnog i vrlo simboličnog lokaliteta koji zaziva početke Božjeg saveza s čovjekom. Ur Kaldejski mjesto je povezano s likom Abrahama koje zahvaljujući tome nosi jaku konotaciju o međureligijskom dijalogu, ako uzmemo u obzir da Abrahama čak i Židovi i muslimani gledaju kao model bezuvjetnog podvrgavanja Božjoj volji. (usp. Nostra aetate, 3).

Nada, koju je Ivan Pavao II. izrazio 29. lipnja 1999. u “Pismu o hodočašću mjestima povezanim s poviješću spasenja”, da će u Svetoj 2000. godini moći posjetiti i Ur Kaldejski, nije bila ispunjena zbog rata. Dvadeset jednu godinu kasnije, papa Franjo odlazi tamo gdje nikada nije stigao niti jedan papa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime