anđelka salopek

Nakon prijave ravnateljice Anđelke Salopek na objavljeni natječaj za projekt Škola budućnosti – Inovativni STEAM program iz umjetne inteligencije, OŠ Ivane Brlić – Mažuranić odabrana je za sudjelovanje među više od 250 prijavljenih škola diljem Hrvatske i susjedstva. Jedna je od dviju odabranih škola iz Karlovačke županije.

U našoj školi kroz ovakve projekte obrazovanje ide u korak s tehnološkim napretkom i prati tržište rada. Učenike ćemo približiti IT sektoru, a našu školu budućnosti. Učenici postaju inovativni, poduzetni i samim time i konkurentniji jednog dana na tržištu rada, kazala je ravnateljica škole Anđelka Salopek.

Projekt su pokrenule tvrtke STEMI i Infobip, a kao glavni partner podržava ih i A1 Hrvatska. -Potrebno je djecu učiti naprednim vještinama poput umjetne inteligencije, kako bi od rane dobi bili aktivni pripadnici digitalne generacije, spremni na nove poslove koji ih čekaju u budućnosti, kazao je  Jiri Dvorjančansky, predsjednik Uprave A1 Hrvatska.

Kroz praktičan rad učenicima će se približiti svijet umjetne inteligencije

Cilj je projekta upoznati mlade s tehnologijom kojom su okruženi te da kroz nju kreiraju i inoviraju i na taj način pomažu održivosti. Učenicima će približiti tehnološku budućnost, kroz praktičan rad približi im svijet umjetne inteligencije te ih poticati na inovativnost i poduzetništvo. Vizija projekta je transformirati mlade iz konzumenata tehnologije u tehnološke stvaratelje.

Škole koje su odabrane u projektu formirat će grupe učenika koji će biti uključeni u projekt istraživanjem UN-ovih ciljeva održivosti. Uz mentorstvo Infobipovih inženjera i stručnjaka učitelji i učenici odabrani u sklopu projekta prikupit će najnaprednija znanja i vještine na polju umjetne inteligencije. Učenici će odabrati jedan od ciljeva  i ponuditi rješenje u obliku AI chatbota koji će doprinositi dostizanju tog cilja.

Chatbot je jedan od primjera umjetne inteligencije u komunikaciji. Radi se o računalnim programima pomoću kojih se na jednostavan i brz način može komunicirati putem gotovo svih chat aplikacija.

Škola budućnosti krenut će s radom krajem veljače iduće godine, a projekt su, osim glavnog partnera A1 Hrvatska, podržali još Croatia osiguranje, Zagrebačka banka, Bosch i Score Alarm.


Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime