Ika og vel. cetvrtak 3

Na Veliki četvrtak 1. travnja služena je u župi sv. Križa u Ogulinu Misa večere Gospodnje kojom začinje sveto trodnevlje. Misu je predslavio župnik ogulinski Nikola Prša u suslavlju župnog vikara Brune Lovakovića koji je propovijedao, fra Mirka Gregova upravitelja franjevačkog samostana iz Ogulina, a asistirao je i bogoslov Krunoslav Brajdić. Zborom koji je misu animirao korizmenim napjevima župni zbor pod ravnanjem i uz orguljsku pratnju Marin Mičunović.

Bez euharistije nema svećenika, baš kao što ni bez svećenika nema euharistije, istaknuo je na početku župnik Prša uvodeći nas u početak Vazmenog trodnevlja, nakon čega su ministranti obnovili svoja ministrantska obećanja. U noći posljednje večere Isus je apostolima dao zapovijed ljubavi: „Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas.“ Činom pranja nogu Isus je potaknuo učenike na uzajamnu ljubav . Ako to nije bilo teško njemu, niti njima a i nama to ne bi trebalo biti teško. To je ta Isusova obrnuta filozofija. Kad se čovjek ponizi u službi činjenja dobra, postaje uzvišeniji.  Na ovoj večeri Isus je ustanovio dva sakramenta, sakrament euharistije kojim se na svakoj misi kroz kruh i vino sjedinjujemo s njim, te sakrament svećeničkog reda. Propovjednik vlč. Bruno Lovaković je zatražio od župljana da se mole za svećenička zvanja kao i za svećenike da busu dobri pastiri.

Misno slavlje se zaključilo prijenosom Presvetog Oltarskog Sakramenta na pokrajnji oltar uz pjevanje korizmenih napjeva i poklonom u šutnji. Vjernici su se zatim u miru razišli svojim kućama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime