Vazmeno bdijenje

Misno slavlje Vazmenog bdijenje svečano je u župnoj crkvi sv. Križa u Ogulinu predvodio župnik župe sv. Križa iz Ogulina vlč. Nikola Prša u suslavlju župnog vikara Brune Lovakovića, upravitelja franjevačkog samostana u Ogulinu fra Mirka Gregova i bogoslova Krunoslava Brajdića. Liturgijska pjevanja izvodio je crkveni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Marina Mičunovića. Slavlje je u nazočnosti vjernika uz poštivanje epidemioloških mjera započelo Službom svjetla i blagoslovom ognja a kasnije Službom riječi.

            Blagoslov ognja obavljen je u Parku kralja Tomislava ispred crkve nakon čega su svećenici s blagoslovljenom svijećom, simbolom uskrsnog Krista u procesiji ušli u crkvu.  Na uskrsnu svijeću koju je držao župni vikar upisana su grčka slova alfa i omega i pet Isusovih rana. Tada se ušlo u crkvu čime je započela Služba riječi uz čitanje 5 čitanja iz Starog i 5 iz Novog zavjeta. Uz pjevanje Slave, s glavne svijeće ponovo su se zapalile sve svijeće vjernička u crkvi. Zatim je slijedila homilija.

Mi lako proživljavamo noć kada znamo da će zora svanuti, lako nam je slaviti Veliki petak i subotu kada znamo da dolazi slavlje Uskrsa, što u noći pred više od 2 tisuće godine nisu znali apostoli, istaknuo je na početku vlč. Bruno Lovaković koji je propovijedao. Danas nam s Isusova groba odjekuje poruka života kao temelj naše kršćanske vjere. Prve su žene poslale poruku života učenicima koji su krenuli u Galileju naviještati Isusovo uskrsnuće i postali su neustrašivi svjedoci uskrsloga Krista. Krenuli su u najveći pohod donijeti radosnu vijest u sve dijelove svijeta,  zaključio je propovjednik te se zapitao možemo li mi danas u vremenu pandemije biti svjedoci Isusovi?

Zatim je slijedila obnova krsnih obećanja i euharistijska služba a nakon svečane euharistijske službe župnik vlč. Nikola Prša je obavio blagoslov jela kao i blagoslov svih vjernika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime