Ogulin.eu Beroš i Marić o dugovima veledrogerijama

Ministar zdravstva Vili Beroš i ministar financija Zdravko Marić razgovarat će o dugovima veledrogerijama. Istodobno će predstavnici dvaju ministarstava o toj temi razgovarati i s predstavnicima HZZO-a. 

Na sastanaku će pokušati pronaći rješenja za sanaciju dugovanja veledrogerijama kako bi se osigurala opskrba zdravstvenog sustava lijekovima, posebno onima koji imaju izravni utjecaj na trenutno zdravlje pacijenata. U skladu s mogućnostima državnog proračuna odredit će se dinamika osiguranja financijskih sredstava za transfer prema bolnicama i ljekarnama kako bi one mogle plaćati dospjele obveze.

Ministar Beroš kao privremeno rješenje predložio je model plaćanja cesijom – izravno na račun veledrogerija. A predsjednik Uprave Medike Jasminko Herceg nada se skorom rješenju problema.

Istodobno će predstavnici dvaju ministarstava, zajedno s predstavnicima HZZO, razgovarati o daljnjim aktivnostima na usklađivanju politike nabavke lijekova za bolnice i ljekarne u javnozdravstvenom sustavu u okvirima financijskih sredstava predviđenih u godišnjim zdravstvenim proračunima.

Analize koje razmatraju u Ministarstvu zdravstva ukazuju na potrebu da HZZO kao središnje mjesto financiranja zdravstvenih usluga, te HALMED kao regulator tržišta lijekova trebaju stalno pronalaziti optimalna rješenja u uvrštavanju lijekova na liste zdravstvenog osiguranja sa sredstvima zdravstvenog proračuna. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime