Vulvovaginalna kandidijaza vrlo je česta infekcija rodnice i pogađa 75% žena barem jednom u životu. Najčešći je uzročnik takve kandidijaze Candida albicans koja kolonizira vaginalnu floru zdravih žena.

Ogulin.eu Kandidijaza - olakšanje homeopatijom
foto: timothy-meinberg

Uravnotežena vaginalna mikroflora ima ph vrijednost između 3,8 i 4,2 koju osiguravaju lactobacili. Narušena ravnoteža mikroflore dovodi do prekomjernog razvoja mikroorganizama, uključujući i gljivice. Postoje visoko precizni brzi dijagnostički testovi koji se mogu nabaviti u ljekarni i koji pouzdano otkrivaju vaginalnu gljivičnu infekciju.

Prekomjerno razmnožavanje kandide je najčešće uzrokovano:

  • jedenjem rafiniranog šećera i prerađene hrane, kruha i pekarskih proizvoda, kao i pretjerane konzumacije voća
  • upotrebom antibiotika, kontracepcijskih sredstava te lijekova za suzbijanje imunološkog sustava na bazi kortikosteroida
  • hormonalnim promjenama tijekom trudnoće i perimenopauze

Kandidijaza se manifestira širokim spektrom simptoma kao što su: probavne smetnje u vidu nadutosti, ispuštanja plinova, boli, grčeva, zatvora, proljeva i sluzi u stolici, te svrbeža kože i ušiju uz mogućnost razvoja ekcema. Vulvovaginalnu kandidijazu prati svrbež, crvenilo i peckanje spolovila, te iscjedak. Recidivirajuća kandidijaza manifestira se i bolnom menstruacijom, niskim libidom, promjenama raspoloženja koje mogu dovesti do  anksioznosti i neplodnosti.

Fungicidno i fungistatsko djelovanje lijekova za nuspojavu može imati ponovni rast kandide čim se prestane sa liječenjem. Tada govorimo o ponavljajućoj ili recidivirajućoj kandidi.

Homeopatski tretman

  • Homeopatski tretman ponavljajuće kandidijaze može dati olakšanje i nakon tjedan dana, ali liječenje isto tako može trajati i tri do pet mjeseci. Kod većine zahvaćene populacije homeopatska remedija Mercurius solubilis dovodi do izliječenja. Iscjedak je žutozelen, a svrbež se pojačava noću i kada je osoba utopljena te pranje u hladnoj vodi olakšava simptome.
  • Ukoliko je svrbež nametljiv i silovit homepatska remedija Arsenicum album je bolji izbor, ali tek onda kada smo sigurni da prethodna remedija ne dovodi do olakšanja. Iscjedak je bjelkast i obilan te jako nagriza tkivo rodnice, a osjećaj pečenja ublažavaju topli oblozi i kupke.
  • U obzir dolaze i druge homeopatske remedije kao što je Kreosotum i to onda kada je iscjedak obilan, žućkast, oštar, koji uzrokuje bol i silovit svrbež, pečenje i crvene mrlje na vulvi, a pečenje se proteže i na bedra.
  • Calcarea carbonica je dobar izbor kada je iscjedak mliječan ili mliječno žut uz svbež i peckanje. Ova remedija daje se ženama koje osjećaju jutarnju glad, kiselost u želucu i žale se na hladna i vlažna stopala, sklone su debljanju i imaju problema sa kostima i zglobovima.
  • Kod ponavljajuće kandidijaze i ponavljajućih infekcija urogenitalnog trakta te žena koje koriste hormonalnu kontracepciju ili su je koristile najbolji izbor bit će homeopatska remedija Sepia. Žene ovog tipa su niskog libida sagnute pod bremenom majčinskih obaveza i često čeznu za odmorom i odmakom u svoj kutak svemira. Često imaju osjećaj težine u donjem dijelu trbuha kao da će organi ispasti van. Vaginalni iscjedak žutozelene boje je jakog svrbeža i najčešće se javlja prije menstruacije.
  • Liječenje se može provoditi i nozodom Candide albicans, ali samo onda kada smo sigurni da je ona uzročnik vulovaginitisa. Osobno sam je koristila. Olakšanje je uslijedilo za dva mjeseca bez recidiva.

O korištenju potencija i broju ponavljanja obratite se svom homeopatu www.najla.hr i kliknite rubriku kontakt. Za sva pitanja i nejasnoće stojim na usluzi.

Piše mag. pharm. J. Polić, holistički terapeut

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime