monografija Gimnazija

Prije nekoliko dana Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana tiskala je monografiju „Stoljeće ogulinske Gimnazije“.

Priprema i tiskanje Monografije potaknuto je obilježavanjem 100 godina postojanja Gimnazije u našem gradu, a ta je obljetnica proslavljena 13. listopada 2019. godine. Na knjizi se požrtvovno radilo jako dugo, jer ovakva knjiga traži studiozan pristup, mnogo istraživanja i napisanih tekstova velikog broja ljudi.

Monografija donosi povijesni pregled razvoja škole tijekom 100 godina, sjećanja bivših učenika, priče o bivšim učenicima, a danas poznatim i dokazanima pojedincima u svom području, osvrt na aktivnosti stručnih vijeća, popise učenika i nastavnika škole kao i mnogo drugih zanimljivih sadržaja. Knjiga ima oko 450 stranica i obogaćena je mnoštvom fotografija iz različitih razdoblja povijesti škole.

Glavna urednica knjige je profesorica Blaženka Kurelac, a, osim nje, Uredništvo čine profesorica Naranča Dadasović, profesor Ivan Tironi, profesorica Ivanka Lesić, profesorica Ksenija Maravić, profesorica Ljiljana Gračanin, profesor Dražen Rebernišak, profesor Anton Samsa, profesorica Sandra Jerković, profesor Dario Škrtić i profesorica Monika Juričić.

Ravnatelj profesor Hrvoje Magdić okupio je članove Uredništva, zahvalio im na njihovom trudu u nastanku ove vrijedne knjige i naglasio kako je knjiga izniman dokument vremena za školu, ali i za Grad Ogulin. Predstavljanje Monografije ostavljeno je za neka (epidemiološki) bolja vremena.

Kako škola u idućem razdoblju planira prikupljati sredstva za kupovinu školske opreme i dodatno uređenje školskih prostora, ova knjiga će, osim svoje iznimne književne i povijesne vrijednosti, imati ulogu i u toj misiji škole. Naime, Uredništvo i ravnatelj donijeli su odluku prema kojoj će se knjiga pokloniti svima koji školi doniraju 250 kuna, a sredstva prikupljena od donacija utrošit će se za nabavu školske opreme i uređenje škole za buduće generacije.

Svi zainteresirani za knjigu mogu se javiti u tajništvo škole telefonski ili mailom (zbog epidemioloških razloga) te će tako dobiti informacije o načinu preuzimanja knjige.

Telefon: 047/522-573 E-mail: [email protected]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime