bljesak

Danas se navršava 26 godina od početka vojno-redarstvene akcije “Bljesak” koja je započela u ranim jutarnjim satima 1. svibnja 1995. godine i u kojoj su pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske i policije za samo 36 sati oslobodili 500 četvornih kilometara okupiranih dijelova zapadne Slavonije.

Bila je to jedna od prekretničkih bitaka Domovinskog rata. Neprijateljske srpske snage razbijene su po svim crtama bojišnice, a Hrvatska je cijelom svijetu pokazala da je sposobna u najkraćem mogućem roku isplanirati i provesti najsloženije vojne operacije.

U Bljesku su život na Oltar domovine položila 42 hrvatska branitelja, a 162 su ranjena. Put do slobode ispisan je njihovom nesebičnom žrtvom, a vrijednosti stvorene u Domovinskom ratu temelj su moderne hrvatske države.

Službeno obilježavanje 26. godišnjice akcije Bljesak.

Počast poginulima odat će najviši državni dužnosnici, predsjednici države, Hrvatskog sabora i Vlade. Sukladno aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ovogodišnje obilježavanje provest će se uz sukcesivni dolazak izaslanstava.

Intoniranjem hrvatske himne kod spomen-obilježja “Kocka vedrine (Trg dr. Franje Tuđmana) počelo je službeno obilježavanje 26. godišnjice akcije Bljesak.

Pročitana su imena poginulih hrvatskih branitelja u VRO “Bljesak”. Imena poginulih pročitao je Krešimir Šimić, sin poginulog hrvatskog branitelja, a molitvu je predvodio vojni ordinarij, mons. Jure Bogdan.

Kod spomen-obilježja “Kristalna kocka vedrine” kadeti MORH-a i MUP-a položili ruže u spomen na poginule.

Prvi su vijenac položili članovi obitelji poginulih te braniteljskih udruga, a potom sukcesivno, sukladno epidemiološkim mjerama, dolaze predstavnici državnog vrha.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime