Ogulin.eu Svjetski dan slobode medija - koje u Ogulinu nema?

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda. Cilj obilježavanja Dana slobode medija jest podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

Ovaj se dan obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju su sastavila skupina afričkih novinara 1991. godine u Namibiji, s jedinstvenom vizijom – zaštititi temeljna prava slobodnog tiska.

U Ogulinu – sloboda medija upitna?

Kakvo je u Ogulinu stanje? Na svojoj smo koži osjetili da se pojedini mediji cenzuriraju i da im se uskraćuju informacije, dok se drugima šalju i još se dodatno financiraju. Nekoliko upita uputili smo i gradonačelniku i Gradskoj upravi. Zašto se na pojedina događanja ne poziva portal Ogulin.eu, tj. zašto Grad Ogulin selektivno zove medije i cenzurira naš portal?

Odgovori koje smo dobili glasili su: Priopćenja šaljemo lokalnim medijima za koje smo se uvjerili da će ih vjerodostojno prenijeti.” i “Ovim putem Vam dostavljamo odgovor kako je vezano za navedene teme dostavljeno priopćenje za medije Radio Ogulinu i OGportalu.

Zastrašivanje sudskim tužbama

Iz Ureda Gradonačelnika Domitrovića ne libe se niti koristiti sudske tužbe kako bi se spriječilo širenje informacija koje im nisu odgovarajuće. Tako je i protiv nas podignuta tužba zbog članka o uklanjanju stabala u gradu. Članovi javne vlasti ne bi trebali zloupotrebljavati sudske tužbe kako bi spriječili širenje informacija koje njima ne odgovaraju ili kao sredstvo pritiska i zastrašivanja.

Financiranje medija – identičan model!

U prijevodu sve ovo znači da u Gradskoj upravi biraju medije kojima će slati informacije i prosljeđivati pozive za određena događanja. Slična je situacija i s gradskim poduzećima i ustanovama. Prema naputku dobivenom iz Gradske uprave, podatke o ugovorima i financiranju potražili smo na stranicama Elektroničkog oglasnika javne nabave. Iz tamo pronađenih ugovora jasno je vidljivo da Grad Ogulin financira identične medije kojima selektivno dostavlja informacije.

Što se financiranja tiče, pravo je gradonačelnika Domitrovića i Gradske uprave da odluče koga će podržati i financirati. I u tu odluku ne ulazimo. Međutim, smatramo da informacije, vijesti i obavijesti vezane uz funkcioniranje Gradske uprave trebale biti dostupne svim medijima i građanima Grada Ogulina. A ne samo odabranima!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime