Na samom kraju kampanje zaprimili smo priopćenje iz redova ogulinskog Domovinskog pokreta. Kako stoji u priopćenju, Marin Puškarić zbog svojih obveza nije mogao odgovoriti na poziv za intervju te je priopćenje potpisao njegov zamjenik Denis Salopek.

U objavi Vaše kandidature primijetili smo da ste naveli da na izbore izlazite kao nestranačka osoba na listi Domovinskog pokreta. Što Vam točno znači taj status ”nestranačkog”?

Pa jednostavno je i nema tu puno filozofije, na izbore izlazim kao nestranačka osoba jer nisam član niti jedne stranke. Općenito, ne interesira me članstvo u niti jednoj od stranaka jer  kada predstavljate neku od njih onda dijelom imate odgovornost i obaveze prema središnjicama. One najčešće ”ne žive” iste probleme s kojima se susrećemo na lokalnoj razini, a koji su osobno moj motiv za izlazak na ove izbore. Onda tu često dolazi do situacija da morate obavljati zadatke koji nisu svrsishodni cilju radi kojeg ste aktivirali u politici. Onda se gubi vrijeme.

Pomalo je neobično da kandidat za zamjenika gradonačelnika ne bude osoba iz iste stranke, kada se ne radi o koalicijama?

Ma meni je to nebitno, a ne neobično. Smatram da lokalnoj vlasti koja se bavi sa lokalnim i da tako kažem ”sveživotnim” problemima svakog čovjeka, najmanja briga treba biti ideologija ili stranačka pripadnost. Na tragu toga, kroz razgovore s Marinom prije sastavljanja bilo kakvih listi ili kandidacijskih mjesta, zaključili smo da u konstelaciji, Marin kao kandidat za gradonačelnika i ja za njegovog zamjenika, pokrivamo najveću moguću širinu kod biračkog tijela. Na listi za Vijeće sam na drugom mjestu, a ostatak liste je popunjen sa kombinacijom mladih i proaktivnih ljudi te starijih koji imaju bogato životno i profesionalno iskustvo. Ukoliko nam birači ukažu priliku da vodimo Grad, spremno ćemo se i to od prvog dana uhvatiti u koštac sa svim problemima.

Kad ste već spomenuli motive, koji su vaši radi kojih ste se kandidirali na ovim izborima?

Bit ću direktan kao što sam bio i tokom cijele kampanje, a i takav sam inače. Smatram da gradonačelnik Domitrović na mnogim poljima Grad Ogulin ne vodi dobro i da sve to može puno bolje.

Meni je nedopustivo da se projekti tempiraju kako bi bili završeni baš u trenutku kada mu mogu donijeti najviše političkih bodova.

Mislite li na dječji vrtić u Poredicama koji je u ovom trenutku u fazi tehničkog pregleda?

Vrtić je samo jedan od primjera. U ožujku 2019. sve je bilo spremno za raspisivanje javne nabave za odabir izvođača radova. Projektna dokumentacija bila je kompletirana, a Ministarstvo regionalnog razvoja dodijelilo je novčana sredstva. Ali projekt je sedam mjeseci stajao u ladici da bi se sa javnom nabavom krenulo u studenom. Ostatak projekta vrtića, poput izgradnje pristupne ceste započet je tek prošle godine. Ukupna vrijednost cijelog projekta vrtića je 16 milijuna kuna, u proračunu Grada za 2019. godinu ostalo je neiskorišteno 14,6 milijuna kuna. Znači, postojala su sredstva i dovoljno vremena da se vrtić završi i da još prošle jeseni sva djeca krenu u vrtić. Čak 60-ak neupisane djece u vrtić i njihovi roditelji direktne su žrtve takve politike, kojoj je primarni cilj Domitrovićev PR i skupljanje političkih bodova.

Ostalih primjera je još mnogo, poput rekonstrukcije Ulice I. B. Mažuranić koja se rekonstruira tempom – jedan nogostup godišnje. Rekonstrukcija je ušla u treću godinu izvođenja, a dužina te ulice je manja od 150 m. Taj projekt služi kao čista reklama da se pokaže da se nešto ”radi”.

Druga bitna stvar koju treba mijenjati je nedovoljna aktivnost na projektima koji su od krucijalne važnosti za rast gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta poput  proširenja poduzetničke zone koja traje već dvije godine. Neozbiljan pristup prema investitorima također.  Jer ako obećaš da ćeš izmjene prostornog plana napraviti za tri mjeseca, a napraviš ih za godinu i pol dana, kakvu poruku šalješ investitorima? To je najblaže rečeno neozbiljno. Direktne posljedice takvog odnosa su prolongiranje otvaranja novih radnih mjesta i usporavanje novih investicija.

Dok ti procesi kod Domitrovića traju mjesecima i godinama, druge jedinice lokalne samouprave u okruženju (npr. Grad Vrbovsko ili Općina Tounj) to rade ”potezom pera”. Zbog te neozbiljnosti investitori samo navraćaju u Ogulin i idu dalje. To treba mijenjati. To je ono što me najviše smeta i što osjetim u svom svakodnevnom radu.

Da smo Marin ili ja u prošlom mandatu bili na njegovom mjestu, djeca bi se u novi vrtić upisala već na jesen 2020., poduzetnička zona bi bila proširena još 2019., prostorni plan zone bi bio izmijenjen krajem 2019, a ne krajem 2020., Ulica I. B. M. bila bi rekonstruirana u roku od 3 mjeseca i to oba nogostupa i kolnička konstrukcija. Zato kažem, Ogulin na čelu s Domitrovićem vozi u trećoj brzini. Ukoliko se Marinu i meni ukaže prilika da preuzmemo vođenje Grada, mi ćemo ubaciti u 6-tu brzinu.

Međutim, percepcija javnosti je suprotna.

Percepciju javnosti kreiraju mediji. Domitrović kao gradonačelnik je pomno razrađen politički projekt, a glavna komponenta tog projekta je agresivna medijska promidžba koja se plasira kroz tri medija, gradski Radio Ogulin, privatni OgPortal i “novine” Ogulinac. Očigledna namjera je da gradonačelnik Domitrović postane personifikacija za sve dobro što se događa u Ogulinu. Dok ga se kroz agresivnu manipulaciju i izvrtanje istine distancira od bilo čega lošeg, čak i od onog što je nastalo njegovim direktnim djelovanjem.

Primjer za to je glorificiranje Domitrovića za radove na takozvanoj sanaciji vodovoda (košta 25 mil. kuna, a radovi se izvode tempom od 3 šahte godišnje na najprometnijim raskršćima u gradu), dok svakodnevno nestajanje vode i pucanje cijevi u gradu kao da se događa negdje drugdje i kao da za to on nema nikakve odgovornosti. I sve je to normalno? Nije, ali je prikazano kao normalno. Svaki čitatelj koji to čita bez kritičkog razmišljanja i komentira s: “Koliko toga dobrog je Domitrović učinio u kratkom vremenu”, svjesno prihvaća biti dio tog političkog projekta. To je druga glavna komponenta tog projekta – teško izmanipulirana i indoktrinirana masa Domitrovićevih fanova.

Međutim to je sve legitimno i ja ne bih imao ništa protiv toga da se ta medijska kampanja ne plaća gradskim (našim) novcem. Pa tako privatni OgPortal dobiva 100.000 kn godišnje za sudjelovanje u toj kampanji, odnosno promociji. Ta situacija je bez presedana u našoj državi. Novinari koji su zaposlenici gradske tvrtke Radio Ogulin, rade sadržaj kojeg objavljuje privatni OgPortal, koji onda fakture šalje Gradu Ogulinu! S ovakvim “Domitrovićevim konceptom’’ medijske samopromocije, koja se plaća javnim novcem, trebale bi se  pozabaviti i nadležne institucije.

Nadam se da su Ogulinci s vremenom progledali i da će većina 16. 5. pokazati da odbijaju biti dio tog političkog projekta i teške medijske manipulacije, kojoj je svrha isključivo nastavak političke karijere jednog čovjeka.

Dotaknuli ste se Radio Ogulina, Marin Puškarić je odbio sudjelovanje na sučeljavanju koje je pokušao organizirati Radio Ogulin? Zašto?

Marin nije htio sudjelovati u režiranoj farsi koja bi ponovno bila u službi promocije gradonačelnika. Direktorica radija odbila je zahtjev da na sučeljavanje dođem i ja kao kandidat za zamjenika. Iako je to bila uobičajena praksa na izborima 2017. i 2013. godine. Radio Ogulin je 2013. godine organizirao čak dva zasebna termina sučeljavanja. Na jednom su bili kandidati za gradonačelnike, a na drugom odvojeno, kandidati za zamjenike. Tada je to bilo u duhu visokih standarda demokratskog procesa, a danas je nepotrebno. No svi smo  se već uvjerili u dvostruka mjerila koja se promoviraju kroz cijeli Domitrovićev mandat. Domitrovićev SDP je Stranka Dvostrukih Pravila. Ne znam čega se na Radiju Ogulin boje pa nisu htjeli organizirati sučeljavanje i sa zamjenicima? Možda jer znaju da bi ovo što sam ranije naveo sigurno iznesao i u eter.

Vrlo ste kritični prema radu gradonačelnika, ima li nešto  u njegovom radu što možete pohvaliti?

Pa naravno da sam kritičan, da Domitrović radi sve kako treba mene u ovoj priči ne bi bilo. Nisam izašao na izbore kako bi ga obasipao cvijećem. To radi njegova medijska mašinerija već četiri godine. Ima pozitivnih stvari koje nemam namjeru umanjivati ili žmiriti pred njima. Ja sam realan i uvijek ću pohvaliti dobro i kritizirati loše. Za razliku od HDZ-ovih prethodnika počeo je koristiti EU fondove. To je za svaku pohvalu. Opet, njegov stav da će se raditi isključivo projekti koji se mogu financirati iz Eu fondova pokazuje da gradonačelnik pomalo i ne shvaća što je sve u djelokrugu i obvezi njega kao čelnog čovjeka Grada.

Orijentirajući se isključivo na projekte koji se mogu financirati iz EU fondova  zanemaruje ostale projekte i probleme koji su isključivo u domeni gradskog financiranja i ne mogu se prijaviti na EU fondove. 

Kao na primjer?

Pa najočitiji primjer je izgradnja sustava grijanja i tople vode u sportskoj dvorani Ivica Cindrić – Piva. Dvorana je grijanje i toplu vodu dobivala iz kotlovnice OŠ IBM  Karlovačka županija koja je osnivač škole, izgradila je novu modernu kotlovnicu koja ima kapacitet da se na nju spoji i dvorana. Gradonačelnik je odbio tu ideju, rekavši da će izgraditi samostalnu kotlovnicu za dvoranu koju će financirati iz EU fondova. Napravljen je projekt, provedena je javna nabava i onda je gradonačelnik poništio tu nabavu. Razlog – projekt nije prihvatljiv za financiranje iz EU fondova. Sada pogledajte koliko je vremena i novaca gradonačelnik potrošio na izradu projekta i provođenje javne nabave. To je direktna šteta učinjena proračunu. Postoji rješenje. Danas da se krene s priključenjem dvorane na kotlovnicu škole, do zime se stignu završiti svi radovi. Ali i to gradonačelnik odbija jer – tada bi morao surađivati s Karlovačkom županijom, a to je nešto mu ne pada na pamet iz čisto političkih razloga. Pa ponovno imamo situaciju da su djeca žrtve njegovog politikanstva. Zbog odbijanja suradnje sa županijom, učenici će i ove zime tjelesni raditi učionicama. Takav način vođenja politike, kada žrtve te politike postaju djeca je za svaku osudu! Takva politika je zaslužila isključivo palac dolje na izborima, a provoditelji ma takve politike bih doživotno zabranio bavljenje bilo kakvom javnom funkcijom.

Dosta ste se uzbudili komentirajući ovo?

A tko normalan ne bi? Ja sam takav, srčan, temperamentan i na ovakve stvari ne mogu ostati hladan.

Koji vam je cilj odnosno očekivanja na izborima?

Glavni i primarni cilj je da uđem u Gradsko vijeće, jer smatram da je poprilično neaktivno Gradsko vijeće iz prethodnog mandata, pogotovo iz redova oporbe, u jednoj mjeri doprinijelo svemu ovome što sam ranije naveo. Nadam se da će konstelacija vijeća biti takva da Marinova i moja ruka budu odlučujuće u kreiranju većine. To će biti garancija da će se provesti svi planovi iz našeg programa, ali naše ruke će biti i osigurač tj. korektiv svih nerezonskih, bespotrebnih, moralno dvojbenih odluka koje će predlagati budući gradonačelnik. Ma tko god on bio. Ukoliko nam birači ukažu puno povjerenje za vođenje Grada, za to smo spremni i neće nam trebati skoro cijeli mandat za uhodavanje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime