u Slunju
Foto: Ilustracija

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju održan je nastavak vojne vježbe Neposredan odgovor 21, odnosno integracije slovenske i američke mehanizirane satnije s postrojbama Hrvatske kopnene vojske. Održana je i zajednička vježba borbenih oklopnih vozila – hrvatske Patrije, slovenskog Svaruna i američkog Bradleya.

Zagrmjeli su topovi Američke nacionalne garde. Zatim tuku slovenske haubice. Pa opet Amerikanci, s moćnih 150 milimetara. Hrvatska vojska sve podržava, najprije topovima, a zatim kanonadom s raketnih bacača. No to je samo zagrijavanje. Prava muka za neprijatelja nastupa kad saveznici zajednički udare po istom cilju, kaže Silvio Legardi. U jednom trenutku 6 projektila na isti cilj. To je samo dio vatrene moći združenih vojnih snaga u vježbi nazvanoj Neposredan odgovor.

– Američka je vojska ovdje kako bismo podignuli stratešku spremnost. Želimo biti sigurni da smo usklađeni i uvježbani s našim partnerima u NATO-u. Da dijelimo volju za vježbom, da pospješujemo našu operabilnost, kaže kaže Conor Richardson iz Američke narodne garde.

A kad topovi utihnu – za napad je spremno do zuba naoružano pješaštvo. Na prvu crtu prevest će ih u oklopnim transporterima. HV u Patriji, slovenska vojska u Svarunu. Hrvatski vojnici ističu da je iskustvo zajedničkog ratnog djelovanja neprocjenjivo. Najviše se uvježbava brzi izmještaj snaga i opreme. Američka vojska u zajednički napad krenula je u oklopnim Bradleyima, kakve će nabaviti i HV.

– Ovo je vozilo namijenjeno za prebacivanje pješačkih snaga i potporu. Možemo prevesti njih šest izravno na bojište. Dobro je za njihovu sigurnost. Na taj način mogu stići sigurno i obaviti bilo koji zadatak, kaže Martin Rodrigues iz Američke nacionalne garde .

Ali imamo mi i svoje tehnike pomoću kojih možemo parirati. Jedna od njih su i mobilni ubojice tenkova čija je razorna vatrena moć sastavni dio vježbe u Slunju. Cijelom operacijom rukovodi se iz združenog zapovjedništva, a suradnja je na visokom nivou, potvrđuje Stjepan Jalžabetić – taktike su usklađene.

Pa će se topovske kanonade na poligonu u Slunju nastaviti. Multinacionalna operacija Neposredan odgovor traje do početka lipnja. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime