lokalnih izbora

Drugi izborni krug lokalnih izbora u Hrvatskoj održava se danas u 432 grada i općine, a oko 3,2 milijuna birača glasat će na  5.496 biračkih mjesta u Hrvatskoj.

Izbore će motriti 8.334 promatrača, većinu su ih predložile političke stranke čiji se kandidati natječu na izborima, a samo 17 nevladine udruge.

U Karlovačkoj županiji u drugom krugu bira se župan, gradonačelnik Karlovca i Ozlja i načelnik općine Josipdol.

U drugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj idu dva kandidata koja su u pojedinim jedinicama lokalne samouprave dobili najviše glasova.

Biraju se župani u 14 županija, gradonačelnik Grada Zagreba, gradonačelnici u 56 gradova i 87 općinskih načelnika, navelo je Državno izborno povjerenstvo.

Ukupan broj birača za drugi krug lokalnih izbora je 3,231.159. Bijeli glasački listići su za izbor općinskih načelnika i gradonačelnika, a plavi listići za izbor župana.

Pod rednim brojem jedan na listiću bit će osoba koja je imala više glasova u prvom izbornom krugu. U drugom krugu pobjeđuje kandidat koji osvoji veći broj glasova, bez obzira na izlaznost birača, a treći krug raspisat će se ako oba kandidata dobiju podjednak broj glasova.

Ključne epidemiološke mjere su maska, vlastita kemijska olovka, razmak i što kraće zadržavanje na biračkom mjestu.
Biračka mjesta se otvaraju u 7, a zatvaraju u 19 sati. Pravo na sudjelovanje na lokalnim izborima imaju svi registrirani birači, punoljetne osobe koje imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Glasanje je biračima, kao i u prvom krugu izbora, omogućeno isključivo na glasačkom mjestu na adresi prebivališta.

Podatke o odazivu birača do 11.30 sati, Državno izborno povjerenstvo objavit će u 12 sati, a podatke o odazivu birača do 16.30 sati u 17 sati.

Prve privremene rezultate glasanja DIP će na svojoj mrežnoj stranici objaviti u 20 sati, a podaci će se dalje ažurirati svakih 10 minuta.

Izborna šutnja završava danas, nakon zatvaranja birališta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime