modruš

Povodom blagdana nebeskog zaštitnika nekadašnjeg biskupijskog središta i drevne župe Modruš, Presvetog Trojstva, objavljen je nakon godinu dana pauze zbog pandemije Coronavirusa dvobroj godišnjaka mjesta i župe, list Modruš, broj 17. i 18. 

Nakladnik lista je Katedra čakavskog sabora Modruše, glavni urednik je predsjednik Katedre Zvonko Trdić, lektorica Marija Trdić Ćuk a grafičku a grafički urednik Miroslav Salopek. Grafičku pripremu i tisak je obavio Durieux iz Zagreba. Na naslovnici lista dominira drveni lik pijetla a na zadnjoj kip Ivane Brlić Mažuranić iz središta Ogulina s maskom, čime se simbolički ukazuje na novo pandemijsko vrijeme

 Modruš kao glasilo modruškog kraja izlazi već 18 godina za redom i osmu godinu da se izdaje kao knjiga koja u ovom broju ima 176 stranica. Nakon uvodne riječi urednika Zvonka Trdića slijede rezultati arheoloških istraživanja lokaliteta starog grada Modruša 2019. godine Nele Kovačević Bokarice, nakon čega Marija Trdić Ćuk prezentira niz predavanja u gimnaziji Bernadina Frankopana u Ogulinu povodom njene 100. obljetnice na temu Bernardina Frankopana i njegove baštine.

Franje Puškarić piše o Višestoljetnoj povijesti Modruške biskupije od 1460. do 1969. godine. Zatim slijedi niz tekstova autora s prostora Modruša i šire okolice o pojedinim obiteljima i njihovim sudbinama preko kojih se progovara o teškom životu i tadašnjim političkim prilikama s prve polovice 20. stoljeća. Zvonko Trdić piše o Stotinu godina planinarstva u Ogulinu, kao i izletima u doba korone. Marija Trdić Ćuk piše o susretu dviju Katedri, Modruše i Kostrene, a Modruš se zaključuje prigodnim tekstovima o preminulim članovima Katedre Modruše Ruži Brajdić i Ivsana Mihaljeviću Baraku, kao i tekstu Franje Puškarića o prvom Gospićko-senjskom biskupu Mili Bogoviću.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime