miljenko vučić

Na WPA Europskom Prvenstvu koji će se održati u poljskom Bydgoszczu od 1. do 5. lipnja Hrvatsku će predstavljati 4 paraatletičarke i 11 paraatletičara, između ostalih  i naš paraolimpijac Miljenko Vučić.

Prema preliminarnom rasporedu naš Miljenko je u kategoriji F11 kugla na rasporedu 2. lipnja 2021. s početkom u 10:12 sati.

Prije nekog vremena na jednom od njegovih treninga posjetili smo Miljenka Vučića, sportaša 1. kategorije osoba s invaliditetom, koji je već doživio svoj olimpijski san u Riju 2016.

Podsjetimo da je Miljenko na zadnjem svjetskom prvenstvu u paraatletici u Dubaiu 2019. osvojio drugo mjesto sa samo dva centimetra zaostatka iza Iranca Mahtija i time ostvario status evidentnog kandidata za Tokyo 2020., ali je paraolimpijada odgođena za godinu kasnije.  

Kako i sam Miljenko kaže,  Europsko prvenstvo u Poljskoj samo je uvod u vrhunac sezone, a to su Paraolimijske igre koje će se održati u Tokyu od 24. kolovoza do 05. rujna ove godine.

Kako ste se osjećali kad ste saznali da je Tokyo 2020. odgođen?

Kad sam saznao da je i službeno Tokyo odgođen bilo mi je to malo deprimirajuće jer sam nakon svjetskog prvenstva oštro krenuo u pripreme za Tokyo i nakon četiri mjeseca napornih baznih priprema dolazi vijest o odgodi.

Naravno da sam kao sportaš malo potonuo, ali već nakon par dana počeo sam živjeti u nadi i vjeri da će se sve održati sljedeće godine i stavio sam si u glavu da je to možda i dobro jer ću imati godinu dana više za bolje pripreme te više vremena za nadograditi sve ono što treba u jednom trenažnom procesu i pripremama za tako jedno veliko natjecanje.

Kako trenirate sada u vrijeme korone?

Volim sport i treninge tako da sam već puno puta u životu kretao od nule i improvizirao sve što treba da se odradi dobar trening. Tako sam i u vrijeme zabrane rada teretana redovito trenirao u obiteljskoj kući, praktički u dijelu dnevnog boravka, sa svojim prijateljem koji mi ujedno i asistira prilikom dizanja velikih težina.

Uvijek se nađe način da se odradi dobar trening, ali naravno morao sam se dobro pripremiti tako da sam iz vlastitih sredstava kupio svu opremu koja mi treba za moj trening.

To nije bilo nimalo jeftino, ali ulažem u sebe i nadam se da će to uroditi i plodom.

Nakon skidanja zabrane putovanja ponovo sam krenuo svaki drugi vikend u Kutinu gdje s trenerom odradim bacanje u dvorani, točnije u jednoj prostoriji koju smo godinama opremali i prilagođavali zimskim uvjetima. Prostor je u sklopu sportskog centra i kada je bila zabrana treniranja imao sam sreću što sam sportaš 1. kategorije pa smo ipak mogli koristiti dvoranu.

Miljenko kucna teretana

Kako to da ovdje u Ogulinu nemate stručne osobe s kojom bi radili i mjesta za trening u ovakvim izvanrednim okolnostima?

Ne želim više razbijati glavu o takvim stvarima. Atletika je individualni sport i Ogulin nema tu tradiciju. Što se tiče prostora i treninga žao mi je da Sportska zajednica Grad Ogulina nema svoj prostor koji bi koristili svi sportaši kojima je potrebna dodatna fizička sprema ili dio treninga da se može odraditi sa stručnom osobom koji je potreban da se neki nedostaci nadomjeste.

Svaki sport ima svoje specifičnosti i moje je osobno mišljenje da bi skoro svi sportaši u velikoj većini sportova trebali koristiti dodatne treninge specifikume.

Da postoji takvo nešto sada u ovim uvjetima bi mi bilo lakše jer bi mogao koristiti opremljen prostor i odraditi svoj trening. Puno puta sam pričao s mnogim ljudima i svi se slažu da bi takvo nešto dobro došlo, ali nema pomaka s mrtve točke.

Želim reći da imam svoj cilj i moram se prilagoditi svemu da uspijem, a to ću i napraviti jer treniram za sebe. Ljudi koji me podržavaju su tu i kad zapne pomoći će mi.

Prošli ste već jednu paraolimpijadu, što očekujete od svoje druge?

miljenko 2

Iskreno ne očekujem ništa, samo poštenu borbu, napeto natjecanje i da na kraju održim svoje obećanje i vratim svome suparniku onih dva centimetra sa svjetskog prvenstva.

Malo se šalim, ali istina je, želim se boriti za pobjedu, a na kraju kako bude. Tko bude najbolji, taj će pobijediti i to je cijela mudrost.

U svemu tome mogu reći da je paraolimpijada nešto što sanja svaki sportaš i samo onaj tko je to sve prošao zna kako je to kad završi natjecanje i kad se vratiš u olimpijsko selo, a ušao si na pun stadion i pun stadion te isprati bez obzira na rezultat.

To mi je bio najveći događaj u životu odmah nakon rođenja moje kćeri i nadam se da će tako biti i u Tokyju te da ću ovaj put stajati na postolju, što je još ostao moj neispunjeni san.

Znači sva putovanja i svi otežani treninzi, rad trud, znoj i ostalo se isplate?

Isplate se naravno. Meni je sport puno toga dobroga donio u životu i sada kad sam skoro pa izgubio vid sve se posložilo, moram sam trenirati i boriti se jer i ovako kako sad bacam s povezom imam volju i želju za velike stvari.

Da, svima kažem isplati se živjeti sa upalama, bolovima, odvojen od obitelji često, ali na kraju kad doživite svoje snove sve se zaboravi i dolaze trenuci zadovoljstva.

Miljenko kucna teretana 2

Ovdje vidimo puno utega, velike težine se dižu, je li opasnost od ozljeda velika?

Da, tako je to u atletici. Ipak bacam kuglu i to je tako. Kada morate dizati velike težine uvijek je velika opasnost od trajne ozlijede, ali to sam izabrao i želim uspjeti. Rizik moram prihvatiti. Mogao sam se baviti pikadom ili šahom pa ne bi bilo tako. Ovo je moj izbor.

Znači za vas nema odustajanja i kada se nadate krenuti sa natjecanjima?

Odustajanja nema i dok me zdravlje služi bit ću član reprezentacije kao što sam već punih osam godina. Osvojio sam četiri velike medalje i to nije kraj, nadam se. Što se tiče natjecanja i ove sezone nadam se da će proljeće donijeti živost i da će svi krenuti ka onome starome. Želim se dobro pripremiti za europsko prvenstvo u Poljskoj od 1. do 5. lipnja. To natjecanje je pravo zagrijavanje za paraolimpijadu- Onda u kolovozu, put pod noge u Tokyo. Nadam se da će tako i biti jer stiže cjepivo i nadam se kraju korona razdoblja u kojem sam ipak uspio trenirati i čak podići malo snagu i formu.

Želimo vam puno sreće i da se dobro pripremite za velika natjecanja koja predstoje te se nadamo novom intervjuu nakon novih sportskih uspjeha.

Zahvaljujemo se Miljenku na prilici za razgovor, a naravno o njegovom rezultatu na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj pravovremeno ćemo izvijestiti naše čitatelje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime