tijelovo u ogulinu

Blagdan Tijelova svečano je proslavljen u Ogulinu uz sudjelovanje brojnih vjernika župe sv. Križa, misom i procesijom u 10.30 sati.

Misu je predslavio župnik župe sv. Križa vlč. Nikola Prša u suslavlju fra Mirka Gregova iz franjevačkog samostana u Ogulinu te župnog vikara Brune Lovakovića koji je propovijedao te bogoslova Krunoslava Brajdića.  Misno slavlje je glazbom uzveličao župni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Marina Mićunovića.  Kod postavljanja postaja za tijelovsku procesiju i ove su godine tradicionalno sudjelovale ogulinske osnovne i srednje škole te Učenički dom. Na misi i Tijelovskoj procesiji sudjelovale su brojne ogulinske laičke udruge sa svojih stjegovima, DPD Sv. Antun iz Žegara, Sv. Josip iz Prapuća, Sv. Petar iz Sv. Petra i Sv. Rok iz Lomosta, udruga Betlehem. Osim toga u procesiji su sudjelovali ogulinski lovci iz LU Klek.

            „Danas se sjećamo Isusa koji je mislio na nas nekoliko sati prije svoje muke. Ostavio nam je samoga sebe u prilikama svoga tijela odnosno kruha i vina a čiji se spomen događa na svakoj misi. Zbog tih razloga crkva je ustoličila ovaj blagdan bez kojeg bi ona bila samo zgrada. Pričest  je barometar kršćanskog života, to je hrana koja nas sjedinjuje s Kristom. Kad bolesnik ne uzima hranu znak je bolesti baš kao i kad se kršćanin ne pričešćuje, što je znak klonutosti. Svjedoci smo čestih modernih isprika za to, da nam je prehladno, prevruće, da moramo kuhati, da idemo u lov, da imamo utakmicu. Bježimo li nemarnošću od Isusa Krista,“ zapitao se propovjednik te zaključio da nam je Isus prostro stol a na nama je da do njega dođemo.

            Slijedila je Tijelovska procesija središtem grada Ogulina uz postaje kod Trga hrvatskih rodoljuba, vrela Cesarovca, župne crkve i Učeničkog doma. Proslava je završila blagoslovom u Crkvi sv. Križa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime