sdp

U SDP-u su jučer raspustili članstvo u Zagrebu i Slavonskom Brodu, a u međimurskoj organizaciji njezino vodstvo. Zbog te će odluke SDP u Hrvatskom saboru imati 8 zastupnika koji nisu članovi stranke. Usto, u zagrebačkoj Gradskoj skupštini neće biti ni jedan formalni SDP-ovac. 

Nakon više od četiri sata rasprave Predsjedništvo SDP-a većinom glasova predložilo je zbog loših izbornih rezultata i unutarstranačkih sukoba raspuštanje članstva u zagrebačkoj i slavonskobrodskoj organizaciji te tijela u međimurskoj organizaciji stranke.

Odluku Predsjedništva o raspuštanju članstva grada Zagreba i vodstva u Međimurskoj županiji treba još u subotu potvrditi Glavni odbor SDP-a. Odluka o Slavonskom Brodu na snagu stupa odmah.

Odluka nije bila jednoglasna, protiv nje su glasovali Domagoj Hajduković, Romana Jerković i Kristina Ikić Baniček.

Predsjednik stranke Peđa Grbin već je ranije najavljivao potrebu revizije članstva, a odluke o raspuštanju dvije organizacije znače da će se ispisati svi članovi, a zatim ih ponovno učlanjivati po kriterijima koji budu uspostavljeni.

Teoretski to bi značilo da SDP u određenom razdoblju neće imati nijednog izabranog vijećnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, niti zastupnike u Saboru koji dolaze iz zagrebačkih izbornih jedinica ili pete izborne jedinice u koju ulazi Slavonski Brod. Međutim, neslužbeno se čuje da će zastupnike odmah primiti u članstvo nakon što Glavni odbor izglasa sve potrebne odluke.

Drastične odluke o raspuštanju članstva u Zagrebu tumači se kao pokušaj čišćenja od ‘bandićevaca’ i ‘bernardićevaca’ čime bi se otvorio put za izbor Joška Klisovića za čelnika zagrebačkog SDP-a dok su u Slavonskom Brodu glavnog tajnika stranke Vedrana Babića optužili za falsificiranje potpisa za SDP-ova kandidata za župana pa se na taj način nastoji riješiti sukob tamošnjeg članstva i centrale.

Na znanje je prije dugotrajne rasprave o raspuštanjima, nakon kratke rasprave, primljen i izvještaj predsjednika Grbina o sastanku s predstavnicima platforme Možemo s kojima se ide u pregovore o konstituiranju vlasti u Zagrebu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime