Sv. Antun Padovanski

U nedjelju 13. lipnja u crkvi sv. Antun Padovanski u Hreljinu Ogulinskom održana je u jutarnjim satima proslava patrona ove filijalne crkve koju je predslavio župnik župe sv. Križa iz Ogulina vlč. Nikola Prša. Bila je to 21. obljetnica od izgradnje ove crkve, prve sagrađene i blagoslovljene u tada novoosnovanoj Gospićko-senjskoj biskupiji.

Tradicionalni svečani ophod od Okruglice ove je godine izostao zbog kišovitog vremena a među stotinjak vjernika okupljenih u crkvi i oko nje nazočili su i hodočasnici iz drugih dijelova Ogulina kao i članovi DPD-a Sv. Antun iz Žegar Podvrha. Misu je glazbom animirao na orguljama Željko Brozović.    

Sv. Antun bio je svetac svijeta, glasoviti propovjednik koji je Boga približavao narodu,“ istaknuo je na početku propovjednik vlč. Prša te nastavio: “Sv. Ante je bio redovnik, propovjednik koji je ljubio Gospodina i prenosio radosnu vijest. Iako je bio iz plemićke obitelji, odlučio je ići u misije te se spletom okolnosti našao u Italiji kamo ga je Bog vodio. Za razliku od sv. Ante, današnji čovjek želi brze rezultate, želimo da Bog odmah usliša naše potrebe za novcem, zdravljem, ocjenama u školi. Takvima se teško moliti i ispovijedati. No za razliku od takvih, Isusovo djelovanje je tiho i sporo, po zakonu posijana sjemena, potrebna je strpljivost i čekanje. Ako želimo, Bog nam daje radost i mir a Isusova smrt je sjeme koje donosi obilat plod ne samo za njegove suvremenike već za sve generacije. Pozvani smo živjeti svoje kršćanstvo kroz sitne znakove, kao i gorušičino zrno koje je u nas ubačeno krštenjem. Da li ga zalijevamo molitvom i činjenjem dobrih djela da Bog zaživi u nama. Otvorimo mu se, zaključio je propovjednik.  

            Nakon mise održan je kraći agape s mještanima Hreljina i članovima Dobrotvornog podupirajućeg društva i Mjesnog odbora koji su ugostili hodočasnike.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime