ispred Korčule

Veliko otkriće domaćih arheologa. U moru ispred Korčule pronađeno je naselje iz neolitika, odnosno 4 i pol tisuće godina prije Krista! Zbog podizanja razine mora naselje je ostalo ispod površine i upravo je to, uz dobru lokaciju, bilo ključno u konzerviranju ostataka. 

Ekipa arheologa prašinu i kopanje ovaj put zamijenila je ronjenjem. More ispred Korčule dulje od 6 i pol tisuća godina skrivalo je povijesno naselje.

– Cijelo naselje ima oblik sedmerokuta nekakvog, i tu vidimo da je napravljeno planski, a ne stihijski. To je isto, ustvari, fantastično za to razdoblje, govorimo o 4.500 godina prije Krista, rekao je Mate Parica, Sveučilište u Zadru, Odjel za arheologiju.

Tako stari nalazi prava su rijetkost u cijelom svijetu i obično bi ih otkrili u špiljama, rijetko kada u moru. I ovo naselje pronađeno je slučajno, zahvaljujući snimkama iz zraka.

– Većinom u špiljama se najviše istraživalo, tu je jako dobro sačuvano. Takvih naselja je sigurno bilo i na otvorenom, samo što njih je puno teže naći, rekao je Domagoj Perkić, Dubrovački muzeji.

Naselje se nalazi nekakvih 70 ak metara od obale, na dubini od 4 i pol metra i činjenica da je u moru, u lagnu grad Korčule, je bila ključna za njegov pronalazak. Naime, sakriven od jakih vjetrova i, zapravo, ukopan u mulj naselje se konzerviralo na 6 i pol tisuće godina.

Nakon prve, samo evidencijske kampanje, arheolozi su napokon uspjeli provesti pravu, istraživačku kampanju. Istraživanje je bilo iznimno uspješno.

– Pronašli smo kremene noževe. Zapravo, nisu toliko česti nalazi na kopnu u ovako dobro očuvanom obliku. Većih su dimenzija, rekla je Vinka Milišić, studentica arheologije.

– Radi se o velikim zdjelama, loptastim zdjelama i vidimo da je stanovništvo neolitičko tu svoju keramiku ukrašavalo raznoraznim urezima, crvenom bojom su oslikavali kojekakve motive, rekla je Marta Kalebota, kustosica u Gradskom muzeju Korčula.

Plan je nastaviti s istraživanjem već iduće godine, ali to će, naravno, ovisiti o financiranju. Priobalje krije brojne tajne koje tek, čini se, trebamo otkriti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime