Nikola Tesla

Turistički vodiči iz karlovačke Udruge Bastion ne miruju ni u koroni. Kako bi zadržali turiste, ali i svoje sugrađane bolje upoznali s gradom u kojemu žive, svake subote održavaju besplatne ture po Karlovcu. Prvi je put sve zainteresirane kroz grad proveo jedan od najpoznatijih stanovnika Karlovca – Nikola Tesla.

Nikola Tesla je u Karlovcu živio od 1870. do 1873. godine. Pohađao je tadašnju Veliku Realku, današnju Gimnaziju na Rakovcu. Sve to i još mnogo toga ispričat će vam, uz jednu šetnju gradom – Tesla osobno.

– Zanimacija kojom se igrao u slobodno vrijeme bila je hvatanje štakora/Pa zato što ih nije volio to su štetočine, i to isto opisuje u svojoj biografiji, onako vrlo detaljno, jednsotavno ih nije volio i time je pomagao. Opisuje ih čak kao štetočine koje su jele sve iz ljudskih podruma, uključujući i ljute papričice, objašnjava Boris Šušnjar, turistički vodić (Nikola Tesla).

Tura vas vodi kroz Karlovac kakav je bio u njegovo doba. Tako možete doznati i zanimljivost o ovoj, Tijesnoj ulici.

– To je jedina ulica u gradu Karlovcu, koja od osnutka grada, nije promijenila ime, istaknuo je turistima Šušnjar (Nikola Tesla).

Kostimirane su ture s Nikolom Teslom, caricom Marijom Tererijom i austrougarskim časnikom, a ima toga još, ukupno 15.

– Tu je i tura o karlovačkim muralima u Novom centru, zatim jedna zanimljiva tura od podruma do tavana, koja nam priča o iskustvu odrastanja u karlovačkoj Zvijezdi, nove ture su vezane i uz gastronomiju Karlovca, rekla je Danijela Domboš, predsjednica Udruge turističkih vodiča Bastion Karlovac.

Ture po Karlovcu za sve su – potpuno besplatne.

– Ove ture su kao svojevrstan poklon nas turističkih djelatnika našim gostima i sugrađanima. Kad se već odluče doći na tu turu, onda naravno ostanu u Karlovcu i žele upoznati, obići što više, rekla je Marina Burić, direktorica TZ grada Karlovca.

Ture traju do prosinca. Održavaju se svake subote s početkom u 10 sati, a vodiči vas čekaju na ulazu u karlovački Perivoj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime