Ika og sv. bernard 511834
Gorski spašavatelji iz cijele Hrvatske tradicionalno svoj blagdan slave u Ogulinu

Hrvatska gorska služba spašavanja svečano je u utorak, 15. lipnja u Ogulinu proslavila blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Bernarda. Gorski spašavatelji iz cijele Hrvatske tradicionalno svoj blagdan slave u Ogulinu, geografskom središtu Hrvatske, ali i mjestu gdje je pred 147 godina niknula misao o osnivanju Hrvatskog planinarskog društva. Također se Klek nalazi u grbu Hrvatskog planinarskog saveza.

Svečanost je započela svečanim ophodom ulicama grada uz zastave od prostorija HGSS-a do župne crkve sv. Križa gdje je misno slavlje predslavio župnik Ogulina Nikola Prša, propovijedao je župni vikar Bruno Lovaković, a glazbom na orguljama misu animirao bogoslov Krunoslav Brajdić. Misi i obilježavanju u knjižnici su uz gorske spašavatelje nazočili i ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević, pročelnik HGSS-a Josip Granić te članovi Hrvatskog crvenog križa, Saveza izviđača Hrvatske, vatrogasaca i MUP-a.

Zahvaljujmo Bogu za darove svetaca

-Kada mislimo o svecima i divimo se njihovim krepostima, to nas često zna obeshrabriti da su one za nas nedokučive, poručio je na početku propovjednik vlč. Bruno Lovaković te nastavio – No, mislimo to na drugi način, svi smo pozvani na svetost, a slaveći Boga, on od nas čini svece. Tu se postavljaju tri bitna pitanja, zašto Bog podiže svece, kakve svece on nama daruje, te kako se družiti sa svecima? Bog svece daruje svijetu, uz tipologiju za pojedina razdoblja, od 16. stoljeća i Terezije Avilske i Ivana od Križa, preko mučenika iz 20. stoljeća od strane totalitarnih režima pa do 21. stoljeća i papa Ivana XXIII. Pavla VI. i Ivana Pavla II. Svi nam oni govore da je Crkva sveta i velika. Sveci su nam putokaz za budućnost, pa su tako Benediktinci pripitomili osvajače i podučili ih poljoprivredi, dok je Ignacije Loyolski ustanovljavao sveučilišta. Zahvaljujmo Bogu za darove svetaca, od sv. Bernarda pa do bl. A. Stepinca Ivana Merza i Miroslava Bulešića. U svima njima bila je velika snaga koju često zaboravljamo – govorio je vlč. Lovaković u propovijedi.

Proslava u knjižnici u Ogulinu

Proslava sv. Bernarda nastavljena je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u nazočnosti brojnih uzvanika kao i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.  O životopisu zaštitnika gorskih spašavatelja sv. Bernardu govorio je tajnik HGSS-a i predsjednik HPS-a Darko Berljak.

-Među 10 tisuća svetaca koje je tijekom svoje povijesti proglasila Katolička crkva, dva su sv. Bernarda, jedan je  Bernard iz Clairvauxa rođen 1090. godine, a drugi je zaštitnik gorskih spašavatelja sv. Bernard iz Menthona ili Bernard iz Aoste rođen 1020. u dvorcu Menthon kod Annecyja. Bio je iz ugledne plemićke obitelji te se opredijelio za duhovno zvanje. Zaređen je bio za svećenika u Aosti  te djelovao kao misionar više od 40 godina u Alpama. Postao je poznat po podizanju odmorišta i gostinjaca za hodočasnike koji su putovali u Rim. 1050. godine na visini od 2 452 m.n.v. je izgradio Gostinjac u kojem su zbrinjavali unesrećene. Tako je nastala redovnička zajednica sv. Bernarda. Taj prijelaz danas je poznat pod imenom Veliki sv. Bernard (Grand San Bernard) i nalazi se na granici Italije i Švicarske. Nedugo nakon toga, osnovao je i Mali sv. Bernard (Piccolo San Bernard) koji je smješten na granici Italije i Francuske. Tijekom stoljeća uzgojili su pse koji su im pomagali u potragama za unesrećenima, a dobili su ime bernardinci. Preminuo je 12. lipnja 1081. u talijanskom gradu Novari a pokopan je u tamošnjem samostanu svetog Lovre, na današnji dan, 15. lipnja. Svetim ga je 1681. proglasio papa Inocent XI.- kazao je Berljak.

U protekloj godini 10 tisuća volonterskih sati HGSS-a

O rezultatima HGSS-a u protekloj godini koja je bila u znaku dva potresa i pandemije govorio je pročelnik Josip Granić istaknuvši da su članovi HGSS-a odradili 10 tisuća volonterskih sati  i unatoč tome su izvršavali svoje svakodnevne obveze i spašavali živote. Potpredsjednik Vlade RH Božinović je istaknuo da je HGSS odradio lavovski posao čiji je doprinos nemjerljiv, ukratko, oni su postali hrvatska institucija.

Na koncu su bili nagrađeni članovi iz 7 stanica za svoje jubileje djelovanja u HGSS-u.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime