ruđera boškovića

Mala hercegovačka općina Ravno dostojanstveno je proslavila 310. obljetnicu rođenja velikog znanstvenika Ruđera Boškovića, čija obitelj potječe iz toga kraja. 

Ruđer Bošković zasigurno je jedan od najvećih i najpoznatijih hrvatskih znanstvenika i filozofa, a mnogi ga svrstavaju i među najveće svjetske znanstvenike svih vremena. 

– Bitno je reći, to je fascinantno i zadivljujuće, u koliko je područja ostavio duboki trag. On je bio matematičar, fizičar, astronom,statičar. Bio je geodet, filozof, teolog, pjesnik i na kraju diplomat. U svakom od tih područja on je ostavio toliko duboki trag da je začuđujuće da netko u svom životu, u 76 godina života, napravi tolika djela, rekao je Nikša Burum, rektor Sveučilišta Dubrovnik. 

Prije 10 godina, uz proslavu 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića, u središtu najmanje hercegovačke općine Ravno podignut je spomenik tome znanstveniku, rad akademskog kipara Ilije Skočibušića. 

– Začuđuju neki pokušaji skretanja na krivi put njegova porijekla i odrastanja. Pripadnost Ruđera Boškovića, njegova oca Nikole koji je rođen u Orahovu Dolu 1640. i kao mladi trgovac ide u Dubrovnik. Ruđer je bio osmo dijete od 9 u obitelji Bošković i vrlo rano je iz Grada otišao u svijet. Član je devet akademija, rekao je Andrija Šimunović, načelnik općine Ravno. 

Tristo deseta obljetnica Ruđerova rođenja obilježena je predstavom posvećenoj njegov sestri Anici Bošković. Autori predstave “S Anicom u Ravnom” su Ivica Kunčević i Brigita Masle Dražinić, a izveli su je glumci kazališta Marina Držića iz Dubrovnika Izmira BrautovićAnđela Burum i Marijan Nejašmić Banić na ljetnoj pozornici hotela “Stanica” u Ravnom. 

Rektor Dubrovačkoga sveučilišta Nikša Burum, čija obitelj, kao i Boškovićeva, također potječe iz Orahova Dola, smatra kako je Ruđer Bošković jedan od najznamenitijih Hrvata u našoj povijesti. 

– Ako pogledate samo što je čovjek napravio, i na što su se referirali ljudi iz vana, dakle ne domaći nego stranci, ako pogledate da u djelima nobelovaca 20. stoljeća vidite Einsteina u Bohrovu modelu atoma, Heisenberg ga spominje kao čovjeka koji je daleko ispred svoga vremena, ja mislim da bi ga se moglo proglasiti ne samo u Hrvata, nego je Bošković jedan od najvećih umova koji je ovom zemljom hodao, rekao je Burum. 

Kao rođeni Dubrovčanin i Hrvat, Ruđer Bošković nikad nije zaboravio svoju domovinu, te joj je uvijek bio na usluzi, obavljajući za nju važne diplomatske poslove, a isto tako ostao je i vjeran svom isusovačkom redu sve do njegova ukinuća 1773 godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime