češkoj
Foto: David W Cerny / Reuters

Jaka oluja u Češkoj! Snažan tornado zahvatio je nekoliko gradova na jugoistoku Češke. Rušio je kuće do temelja i ozlijedio 200-injak ljudi, a ima i mrtvih.

U tijeku je potraga za preživjelima zatrpanim u ruševinama. Najpogođenija mjesta izgledaju poput ratne zone. Raspoređeni su spasilački timovi iz cijele zemlje, kao i iz susjedne Austrije te Slovačke. Bez struje je 120 tisuća kućanstava.

Meteorolog češke televizije rekao je da je tornado duž austrijske granice i 270 km jugoistočno od Praga, možda dosegnuo razinu F3-F4, s vjetrovima od 267 do 322 kilometra na sat.


Najteže je stradao gradić Hodonjin, 270 kilometara jugoistočno od Praga, u kojem je ogromna oštećenja pretrpio jedan dom umirovljenika, a snažan vjetar je prevrnuo autobus.

Ministar unutarnjih poslova Jan Hamaček proglasio je izvanredno stanje, istaknuvši da je u tijeku potraga za preživjelima zatrpanim u ruševinama.

– Svi raspoloživi spasioci su mobilizirani i na putu su u okrug Hodonjin, gdje je tornado pogodio više općina, napisao je Hamaček na Twitteru

Nevrijeme u Europi

I u ostatku Europe, nepovoljno vrijeme.

Jako nevrijeme, praćeno kišom i tučom, zahvatilo je Francusku i Njemačku. U Francuskoj je padala tuča veličine ping-pong loptica. Vatrogasci su imali oko 150 intervencija. Na sreću, nema ozlijeđenih. U Bavarskoj je jaka tuča s kišom uzrokovala velike poplave.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime