Nikolina Brnjac

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac jučer je na Plitvičkim jezerima, s predstavnicima regionalne i lokalne samouprave te predstavnicima turističkog sektora na području Ličko-senjske i Karlovačke županije, održala sastanak županijskog izvještaja o provođenju mjera u turističkom sektoru, u cilju što uspješnije i sigurnije turističke sezone.

Na sastanku se razgovaralo o načinu održavanja povoljne epidemiološke situacije uzimajući u obzir da Hrvatsku od 15. srpnja očekuje najveći prosječni priljev turista. 

Sastanku je nazočio direktor Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak.

Kako je rečeno, u Hrvatskoj trenutno boravi više od 700.000 turista, a pred nama je razdoblje u kojem se očekuje još veći broj turista. Situacija u nama konkurentnim destinacijama nije povoljna i to nam svima mora biti upozorenje da nastavimo biti odgovorni. Sljedeći dani i tjedni ključni su za ovu turističku godinu, ne samo iz razloga što očekujemo najveći broj turista i najveću potrošnju, već i zbog toga ukoliko održimo epidemiološku situaciju povoljnom. Tako će se stvoriti preduvjeti i za dobre rezultate u jesenskom dijelu turističke godine, poručila je ministrica Brnjac. Kako je izjavila ministrica, Ministarstvo turizma i sporta osiguralo je distribuciju milijun i 81 tisuću antigenskih testova u regionalne zavode za javno zdravstvo diljem Hrvatske, koji su dostupni za domaće i strane turiste. Povoljniji antigenski testovi bit će dostupni za turiste koji su boravili barem tri noći u komercijalnom smještaju, a za navedenu mjeru Ministarstvo turizma i sporta osiguralo je 20 milijuna kuna. 

Prema podacima iz sustava eVisitor, Ličko-senjsku i Karlovačku županiju do danas je u ovoj godini posjetilo gotovo 200.000 turista koji su ostvarili oko 730.000 noćenja, odnosno ostvareno je 52 posto više dolazaka i 35 posto više noćenja na području ove dvije županije nego li u istom razdoblju protekle godine. Najveći broj noćenja dosad bilježe Novalja, Senj te Plitvička jezera i Rakovica, a najbrojniji su gosti iz Slovenije (143.000 noćenja), Njemačke (120.000) i Poljske (62.000). 

Na razini čitave Hrvatske dosad je u 2021. godini ostvareno 3,9 milijuna dolazaka i 20,4 milijuna noćenja, odnosno 51 posto više dolazaka i 47 posto više noćenja nego li u istom razdoblju protekle godine. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime