ministar rada

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović komentirao je uvjetovanje potpora cijepljenjem, korištenje sredstava EU te gospodarsko i socijalno stanje.

“Sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća je najviši institucionalni okvir suradnje poslodavaca, sindikata i Vlade RH”, rekao je Aladrović na Dnevniku HTV-a.

“U fokus je stavljena zdravstvena zaštita, ali i gospodarske implikacije koje se vežu uz tu zaštitu te je utvrđeno da je potrebno više afirmirati cijepljenje”, rekao je Aladrović.

“Utvrdili smo da moramo više afirmirati cijepljenje, da moramo postići viši stupanj zdravstvene zaštite kako bi on imao reperkusije na zaštitu naših građana, ali i kako gospodarstvo ne bi više trpilo posljedice ove pandemije”, rekao je.

Komentirajući novi kriterij za punu potporu, prema kojem 70 % radnika mora imati COVID potvrdu, rekao je kako mjere više nisu horizontalne, nego su ciljane za najizloženije sektore.

“Očekujemo od poslodavaca i radnika da pokažu odgovornost”, rekao je Aladrović.

Podsjetio je da je ovo 17 mjesec u kojem država daje vrlo izdašne potpore, za koje je do sada isplaćeno 12 mlrd. kn i svi koji imaju 70 % i više radnika s COVID potvrdama dobiju 100% potpore, a oni koji ne mogu ispuniti taj kriterij dobiju niži iznos proporcionalno ispunjenju tih postotaka.

“Želimo nagraditi one koji su najodgovorniji u društvu. Teško je očekivati da potpore u ovom smislu mogu trajati zauvijek”, rekao je i dodao kako se trenutačno završavaju obrade za lipanj te očekuje da će za srpanj potpore funkcionirati na novi način.

“Očekujemo da će od srpnja na ovaj način funkcionirati potpore”, rekao je ministar.

Naglasio je da je ovo najveća ekonomska intervencija države u posljednjih 30-ak godina i da očekuje odgovornost svih onih na čije je živote pozitivno utjecala.

“U mjesecu lipnju stiglo je 23 tisuće zahtjeva za potporama, do sada je obrađeno više od polovice i isplaćeno je oko 170 mil. kn”, rekao je.

Aladrović očekuje da će iznos biti značajno manji nego prošlih mjeseci. Kada se povijesno gleda, u odnosu na prošlu godinu, također su lipanj, srpanj i kolovoz bili najmanje izdašni jer su, s boljim ekonomskim rezultatima sektora povezanih s turizmom, potrebe za potporama nešto slabije, kazao je.

Upitan očekuju li se problemi zbog toga što su neki sindikati nezadovoljni i upozoravaju kako je vlada prebacila odgovornost na poslodavce i radnike, kazao je kako je odgovornost na svima nama.

‘Ima i više nego dovoljno cjepiva, odgovornost trebamo podijeliti svi’

“Sada kada imamo i više nego dovoljno cjepiva, odgovornost trebamo podijeliti svi, oni koji se jesu cijepili i oni koji će se cijepiti, tako da oni odgovorniji više ne snose određeni oportunitetni trošak onih koji ne žele biti odgovorni. Apeliramo na odgovornost svih naših građana, jer ekonomska situacija i prosperitet ovise o našoj odgovornosti”, rekao je Aladrović.

Za 530 milijuna eura koje je Europska komisija odobrila Hrvatskoj iz Europskog socijalnog fonda, kaže da su ta sredstva u načelu iskorištena. Dio mjera za očuvanje radnih mjesta financiran je iz ESF-a, veći dio iz državnog proračuna, a korišteni su i ostali programi, poput programa SURE kako bi se očuvala radna mjesta, pojasnio je.

Istaknuo je kako je trenutačno 56 tisuća osiguranika više nego u istom razdoblju prošle godine te 4 tisuće osiguranika više nego u istom razdoblju 2019., podaci su to koji pokazuju da smo na pravom putu, smatra Aladrović.

Komentirajući podatak da je prosječna plaća porasla najviše u posljednjih nekoliko godina, unatoč tome što smo imali COVID krizu, rekao je kako je kao cilj mandata ove vlade postavljen iznos prosječne plaće od 7500 kn, trenutačno je ona nešto više od 7100 i siguran je da će se taj cilj postići cilj puno prije kraja mandata.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime