Dan hrvatskih branitelja Ogulinskog kraja

U četvrtak 22. srpnja tijekom cijelog dana obilježavao se 4. Dan hrvatskih branitelja ogulinskog kraja (grada Ogulina i općina Josipdol, Tounj, Plaški i Saborsko) odnosno 4. memorijal Ivica Cindrić a u organizaciji Udruge branitelja općine Josipdol i općine Josipdol.

Pripadnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja ogulinskog kraja (143. brigade HV-a, Udruge specijalne policije Grom iz Ogulina, Hrvatskog časničkog zbora, Udruge branitelja općine Josipdol, Udruge roditelja poginulih branitelja) kao i Hvidre Gorskog Kotara te članovi biciklističkih klubova Frankopan iz Ogulina i Kotač iz Josipdola obišli su tijekom dana značajna mjesta vezana za život i pogibiju prvog poginulog branitelja Karlovačke županije i Ogulinskog kraja Ivicu Cindrića, kao i ostala važna mjesta u obrani ovog kraja.  

Obilježavanje počasti prvoj žrtvi Ivici Cindriću je započelo na njegovu grobu na gradskom groblju sv. Petra u Ogulinu gdje je su župnik na Udbini i pop Ante Luketić poručio: „Pred 30 godina pala je prva žrtva za obranu ogulinskog kraja. Danas smo se okupili da zahvalimo Ivici Cindriću i svim braniteljima koji su obranili ogulinski kraj. Slobodnu Hrvatsku imamo zahvaljujući Ivici Cindriću ali i 120 poginulih ogulinskih branitelja i 15 tisuća hrvatskih branitelja. Svoje mislio danas utemeljimo na Ivici zbog čije žrtve danas imamo slobodu koju smo stekli nakon 9 stoljeća.“ 

Odavanje počasti poginulim braniteljima je nastavljeno kod spomenika na Trgu hrvatskih rodoljuba u Ogulina gdje se pop Luketić sjetio žrtava za slobodu Hrvatske Zrinskih i Frankopana koji su svoju ljubav za domovinu platili smrću pred 350 godina. Odavanje počasti je nastavljeno u Oštarijama braći Siniši i Zrinku Renduliću, zatim kod spomenika Ivici Cindriću i spomen obilježju na mjestu njegove pogibije u Sabljaeskoj Dragi, kao i kod spomenika poginulim braniteljima u Kuterovcima, te legendarnom mjestu obrane ogulinskog kraja kod križa na Pitomom Javoru.  

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime