učionica1

Mjere predviđene za novu školsku godinu bit će malo blaže nego prošle. Vraćene su dodatna i dopunska nastava, a djeca će moći i na izvannastavne aktivnosti. Maske ostaju obvezne u višim razredima samo ako se ne može osigurati dovoljna distanca. Kako bi se suzbilo širenje zaraze među učenicima, iz HZJZ-a su poručili da je važno da se cijepe i roditelji i nastavnici.

– Jučer smo objavili upute o protuepidemijskim mjerama u školama. Zapravo su vrlo slične onomu što smo imali prošle godine. Tada smo jako inzistirali na tom razrednom odjelu ili vrtićkoj grupi, a sad će to biti ležernije jer se pokazalo da je teško provedivo u praksi, a i djeci su potrebne dodatna i dopunska nastava, izvannastavne i sportske aktivnosti. Taj dio je pojednostavnjen i vraćen onako kako smo imali u vrijeme prije pandemije, rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, gostujući u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Pavić Šimetin kazala je da djeca u vrtiću i učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole neće morati nositi masku, dok će od 5. razreda osnovne škole te u srednjoj školi maske biti obvezne ako nije moguće držati distancu u razredu.


Osnovna poruka je da nema online nastave i da svi učenici idu u škole, istaknuo je Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

– Veseli nas što smo mogli to objaviti i čak u ovim devastiranim prostorima, npr. Banovine, u Zagrebu će također nastava početi. Važno je reći da su sve škole spremne za organizaciju nastave u svojim prostorima, ali i za epidemiološke uvjete koji moraju biti zadovoljeni. Sretni smo što možemo reći, ako situacija bude povoljna na nekom prostoru, lokalni stožeri moći će donijeti odluku da maske nisu obvezne, a isto tako vraća se sportski život u dvorane, mogu se miješati grupe. Bit će tu mogućnosti da se održava stručna praksa u srednjim školama i fakultetima. Imamo puno komotniju situaciju, bit će više prostora za druženje, poručio je Paljak.

Dobra vijest za sve učenike jest da će ove godine biti školskih izleta.

– Bit će ih, trebat će se pridržavati mjera. Ako bude epidemiološka situacija povoljna, nema razloga da se ne organiziraju, potvrdio je Paljak.

Novost je da će se ove godine organizirati i školske priredbe, no odrasli će morati nositi maske. Također, bit će ponovno uživo roditeljski sastanci i informacije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime