kina

Kina je djeci ispod 18 godina zabranila da igraju videoigre više od tri sata tjedno, nastojeći smanjiti ovisnost koju su vlasti svojedobno nazvale “duhovnim opijumom”.

Nova pravila objavljena u ponedjeljak dio su šire kampanje Pekinga koji želi osnažiti kontrolu nad društvom i ključnim gospodarskim sektorima, uključujući tehnologiju, školstvo i tržište nekretnina nakon višegodišnjeg strelovitog rasta.

Ograničenja, koja se odnose na sve platforme uključujući pametne telefone, veliki su udarac globalnoj industriji videoigara kojoj su mladi igrači najisplativije tržište.

Njima se djeci ispod 18 godina ograničava vrijeme za igre na jedan sad dnevno, od 20 do 21 sat i to samo petkom, subotom i nedjeljom, prenosi državna novinska agencija Xinhua. Sat dnevno moći će igrati i državnim blagdanima.

Pravila regulatora, Nacionalne agencije za medije i izdavaštvo dolaze u vrijeme obračuna Pekinga s kineskim tehnološkim gigantima poput Alibabe i Tencent Holdinga.

Kampanja koja cilja na ono što država naziva “divlji rast” nekih kompanija dovela je do gubitka milijardi dolara na tržištima dionica u Kini i u inozemstvu.

– Tinejdžeri su budućnost naše domovine. Zaštita tjelesnog i mentalnog zdravlja mladih je u vitalnom interesu nacije i povezana je s kultiviranjem mlađih generacija u vrijeme nacionalnog pomlađivanja, rekao je glasnogovornik agencije.

Kompanije koje izrađuju videoigre neće smjeti djeci nuditi usluge izvan određenoga vremena i morat će uvesti verifikacijske sustave u realnom vremenu, priopćio je regulator koji nadzire tržište videoigara.

Pravilima iz 2019. Kina je bila ograničila mlađima od 18 godina igranje videoigara na sat i 30 minuta bilo koji dan i tri sata blagdanima.

Kina zabranjuje ispite za učenike u dobi od 6 i 7 godina

Promjena se uvodi u sklopu napora za sprečavanje prekomjernog stresa učenika. Prema novim pravilima, čak i starije dobne skupine učenika u osnovnim školama trebale bi polagati ispite samo na kraju svake školske godine.

Kina je nedavno predstavila cijeli niz pravila kojima rasterećuje učenike. Donesena je odluka da bi učenici trebali imati manje zadaće. Umjesto sjedenja nad zadaćom, trebali bi se moći više baviti sportom.

Krajem srpnja vlada je također najavila reformu privatnog obrazovnog sektora. Institutima za obrazovanje zabranjeno je da učenike podučavaju vikendima.

Privatno obrazovanje za djecu mlađu od šest godina potpuno će se ukinuti. Kineski državni mediji su komentirali kako je ovo korak da se osigura pravedniji obrazovni sustav.

Dosad su učenici čiji roditelji nisu mogli platiti dodatne skupe poduke bile u nepovoljnijem položaju od onih koji su to mogli.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime