plaški

Izgradnja pilane, ribnjaka i ribogojilišta za uzgoj smuđa te druge investicije privatnih investitora i Općine Plaški bile su teme sastanka održanog u Plaškom.

Na sastanku su, uz općinsko vodstvo na čelu s načelnikom Perom Damjanovićem, nazočili i županica Martina Furdek Hajdin, pročelnica za graditeljstvo i okoliš Karlovačke županije Marina Jarnjević te ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje Karlovačke županije Mario Kečkeš. Uz njih sastanku su prisustvovali i predstavnici investitora i projektanti koji su zaduženi za rad na investicijama. 

Prema najavama investitora u Plaškom se uskoro treba izgraditi pilana, za koju je već pokrenuta izrada projektne dokumentacije. Kako je rečeno, u prostornim planovima Općine i Županije nema zapreka za gradnju ovog pogona te se uskoro mogu očekivati daljnje aktivnosti na realizaciji projekta. Za ribnjak i ribogojilište smuđa, tvrtka Montania-planinski ribnjaci već je dobila građevinsku dozvolu te se prvi radovi na ovom projektu mogu očekivati do kraja listopada ove godine. Predstavnici investitora predstavili su projekt za koji planiraju i dodatno proširenje, a na kojem bi se u prvoj fazi zaposlilo 18 djelatnika, s mogućnošću dodatnog zaposlenja do 35 ljudi. Početni kapacitet ribnjaka bio bi 330 tona ribe s planom proširenja na 1100 tona po godini. Trenutna površina na kojoj će se obavljati uzgoj i proizvodnja, po najmodernijim tehnološkim modelima, iznosi 0,8 hektara, uz želju za proširenjem na 4 hektara površine. U dogledno vrijeme se planira i prerada proizvedene ribe te zbog toga investitor namjerava osigurati vlastito energetsko napajanje putem solarnih kolektora, koji će biti postavljeni na krovove objekata za uzgoj ribe. Investitor sličnu investiciju planira i na području Cetingrada, gdje je u planu uzgoj pastrve i zapošljavanje 25 radnika.

Karlovačka županija snažno podupire investicije u gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta te će, kako su i ovom prigodom istaknule županica Furdek-Hajdin te pročelnica Jarnjević, ubrzati sve zakonske procedure i pružiti svu potrebnu potporu, u realizaciji ovih vrijednih investicija koje će potaknuti gospodarski razvoj i ostanak ljudi na ovom prostoru.  

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime