godišnjica bitke za Vukovar

Obilježava se 30. godišnjica bitke za Vukovar,  a svečanosti će nazočiti i premijer Andrej Plenković. Program je počeo jutros budnicom ulicama Vukovara – od Vodotornja do dvorca Eltz. 

Bitka za Vukovar bila je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. To je bila 87-dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane Jugoslavenske narodne armije, uz pomoć srpskih paravojnih snaga od kolovoza do Studenog 1991. godine tijekom Domovinskog rata.

Bitka je završena porazom lokalnog Zbora narodne garde, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva.

U borbama u Vukovaru je poginulo oko 900 branitelja grada, a nakon zarobljavanja u masovnim ratnim zločinima još njih oko 600. Još oko 1.000 hrvatskih branitelja izginulo je u borbama na širem području oko Vukovara, koje su također predstavljale dio bitke. Poginulo je i oko 1.000 civila, a oko 7.000 hrvatskih vojnika i civila završilo je u zarobljeničkim logorima u Srbiji, gdje su pretežno bili izloženi zlostavljanjima, u nekim slučajevima vrlo svirepim.

Nastavlja se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju žrtvama iz Domovinskog rata, na Memorijalnom groblju u Vukovaru.

Središnja svečanost obilježavanja započet će u 12.15 sati, u dvorištu dvorca Eltz, a prijenost možete pratiti na Četvrtom programu HRT-a.

Na središnjoj svečanosti bit će podignuta zastava RH na Vodotornju uz izvođenje himne, minute tišine, prelet MiG-a 21, te prigodna obraćanja i program Akrobatske grupe “Krila Oluje”. Svečano obilježavanje počet će budnicom ulicama Vukovara od Vodotornja do dvorca Eltz, zatim će tu biti taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi OSRH i MUP-a – uz šetnicu kod ušća Vuke u Dunav, potom prezentacija rada Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, brod HV-a Šokadija na Dunavu, izlaganje proizvoda braniteljskih zadruga, mimohod ratnih zastava, prikaz sposobnosti specijalne policije MUP-a i specijalnih snaga OSRH, Počasno-zaštitne bojne, te zabavni program. 

Početak herojske bitke ove se godine prvi put obilježava na državnoj razini.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime