općina josipdol

U Općini Josipdol održana pressica povodom implementacije eSPI informatičkog sustava i LC Platforme Otvoreno

U četvrtak, 16. rujna 2021., u  prostoru Općina Josipdol, održana je konferencija za medije, povodom implementacije eSPI informatičkog sustava i LC Platforme Otvoreno. Projekt je svima zainteresiranima predstavio načelnik Općine Josipdol Dragan Rudančić, pročelnica i voditeljica projekta Ivanka Turkalj te predstavnik partnerske tvrtke LIBUSOFT CICOM d.o.o.: Tomislav Knežević, Voditelj Odjela marketinga i prodaje.

Rad na ovom velikom projektu započet je prije nekoliko mjeseci, a obuhvaća implementaciju integrativnih elementa sustava: eSPI-a – Sustava Poslovnih Informacija na virtualnom poslužitelju te „podizanje“ Platforme Otvoreno namijenjene svim stanovnicima Općine Josipdol. Osim što je riječ o ogromnom iskoraku u digitalizaciji poslovanja Općine, velika je vijest i što se pristup LC eSPI rješenjima i Platformi Otvoreno odvija putem bilo kojeg računala koje ima pristup internetu te ne zahtijeva prethodnu instalaciju.

Otvorena općina (josipdol.otvorenaopcina.hr) je web platforma koja je trenutno dostupna građanima na službenim stranicama Općine Josipdol. Građanima će pružati niz elektroničkih usluga koje se odnose na informiranje ili komunikaciju s općinskim službama te dati uvid u funkcioniranje Općine, i to sve na jednom mjestu. Ova moderna i otvorena online platforma ima za cilj građanima omogućiti što transparentnije, brže i učinkovitije sudjelovanje u općinskim aktivnostima.

U sklopu platforme Otvorena općina građanima će se omogućiti korištenje funkcionalnosti: Sustav informiranja građana, Financijske kartice, iTransparentnost, iProračun, Digitalni obrasci te Otvoreni GIS. U narednoj fazi projekta napravit će se preostale dodatne provjere i konverzije podataka te izvršiti verifikacija svih funkcionalnosti, kako bi sve bilo što ranije pušteno u rad. Također, organizirat će se specijalne obuke i radionice za općinske djelatnike u LC aplikacijama, koje su neophodne za funkcioniranje same Platforme.

S ciljem što bržeg puštanja u rad, te s obzirom na sveobuhvatnost samog projekta, neke edukacije već se sada aktivno održavaju. Konkretno, održana je prva obuka za GEOKOMIS, kao i prva radionica posvećena projektu upravljanja imovinom. Napravljena je konverzija podataka s podacima o pokojnicima iz prijašnjeg programskog rješenja te su spremni svi prostorni planovi. U postupku implementacije je i nekoliko dodatnih funkcionalnosti, kao što su: eNovorođenče i eUpisi. Ono što je bitno za naglasiti jest to da rok za povezivanje s NIAS-om ne ovisi samo o našem partneru – tvrtki Libusoft Cicom-u i Općini Josipdol.

Kako bi se uspješno odradilo povezivanje sa NIAS-om, potrebno je izvršenje testiranja i odobrenje Ministarstva, FINA-e i APIS-a. Nakon što stignu sva nužna odobrenja, funkcionalnost bit će puštena u rad. Većina planiranih aktivnosti bit će završena do kraja ovog i idućeg mjeseca (za kada je planirano i puštanje dijela funkcionalnosti u rad), dok je planirani rok za puštanje spomenutih funkcionalnosti u rad 1.2.2022. godine.  U konačnici, u svega 10 mjeseci intenzivnog rada bit će odrađene sve kompleksne konverzije, implementacije, ali i obuke općinskih djelatnika. Praznog hoda nema – tvrtka LIBUSOFT CICOM d.o.o. u međuvremenu jedan dio funkcionalnosti seli na potpuno novu tehnologiju, što će Općini Josipdol, ali i svim ostalim korisnicima osigurati dodatnu sigurnost prilikom rada i stabilnost same platforme.

Uvođenjem digitalne platforme Otvorena općina, Josipdol svojim građanima omogućava jednostavan pristup i centralno web mjesto za korištenje digitalnih servisa koji olakšavaju i ubrzavaju administrativne procese prema općini. Uz pomoć Otvorene Općine stvara se okolina koja može prikupljati, obrađivati i distribuirati podatke i informacije iz realnog vremena, kako bi se na temelju istih donosile kvalitetnije odluke na razini općine, organizacija, ali i pojedinaca.

Ovakvim pristupom strategija Općine oslanja se na napredna digitalna rješenja, a svoje aktivnosti, procese i smjernice djelovanja stavljaju se, ponajprije, u službu građana, pri čemu je koncept otvorenog i transparentnog upravljanja općinom okosnica promišljanja o budućnosti zajednice. Jedan od najvažnijih ciljeva transparentnog upravljanja Općinom je aktivno uključivanje građana u komunikaciju s općinom, zbog čega je od iznimne važnosti nastojanje da se građanima približe relevantne informacije. Automatizacija i digitalizacija pridonosi efikasnijem upravljanju općinom, optimizaciji investiranja, ostvarivanju ušteda i bržem donošenju odluka, što za građane u konačnici znači kvalitetniji i bolji životni standard, a one općine koje se brže digitaliziraju i otvaraju prema građanima brže i napreduju svojim rezultatima.

Koje će sve funkcionalnosti građani Općine Josipdol koristiti u sklopu LC Otvorene općine:

SIG Sustav informiranja građana – digitalni servis koji ubrzava proces obrade i praćenja predmeta. Servis je potpuno otvoren, što omogućava građanima uvid u njihove predmete u svim fazama rješavanja. Servis je dostupan putem računala, tableta ili mobilnog uređaja, a sve informacije se generiraju u realnom vremenu. Građani u bilo kojem trenutku i s bilo kojeg mjesta mogu provjeriti u kojem je statusu njihov predmet ili dokument te koji je referent za njega zadužen.

Financijske kartice – siguran i diskretan online servis koji omogućava uvid u osobne račune, a putem kojeg je upravljanje osobnim financijama, koje se odnose na obveze prema općini, jednostavno i brzo. Servisu se pristupa putem personaliziranog zaštićenog logina, a svi podaci su aktualni i ažurirani te dostupni u bilo kojem trenutku.

iTransparentnost – funkcionalnost koja na dnevnoj bazi daje pregled svih isplata iz Proračuna općine prema pojedinim pravnim subjektima. Građani mogu u pretraživaču pronaći podatke o isplatama za proračunsku godinu, a klikom na pojedinu stavku dobiti dodatne informacije koje su sadržane u financijskim izvještajima općine. Ovime Općina Josipdol uvažava svoje građane, otvarajući im uvid u financije.

iProračun – brzo, točno i ažurno građanima prezentira sve relevantne informacije vezane uz proračun. Daje detaljan pregled općinskog proračuna, uvid u glavne općinske prihode, investicije u školstvo, zdravstvo, vrtiće, kulturu, sport, poljoprivredu, komunalnu infrastrukturu i pruža sve ostale informacije važne za održavanje i podizanje standarda napredne općine po mjeri svojih stanovnika. Ovaj sustav omogućava Općini kvalitetnu komunikaciju s građanima, što u konačnici jača povjerenje građana i daje im osjećaj sigurnosti.

Digitalni obrasci – omogućava jednostavno popunjavanje i predaju obrazaca putem digitalnog servisa. Građani će moći ispuniti, predati i pretraživati različite obrasce putem online servisa koji pojednostavnjuje proces, štedi vrijeme i otklanja dvojbe oko toga što i kako ispuniti te kome predati.

Otvoreni GIS – suvremena web aplikacija koja neovisno o platformi nudi mogućnost pregleda i pretraživanja prostornih podataka koje je JLP(R)S objavila. Građani putem preglednika mogu dobiti uvid u prostorne planove, urbanističke planove, lokacije infrastrukture, registre imovine JLP(R)S-a ili tražilicu pokojnika.

O Libusoft Cicomu:

Specifični izazovi digitalizacije javne uprave u Hrvatskoj leže u tome što za svaku funkcionalnost trebamo vlastita informatička rješenja, uskladiva s hrvatskim zakonima i primjenjiva u hrvatskim poslovnim procedurama. Zato je Općina Josipdol, za partnera u projektu Otvorena općina, odabrala domaću tvrtku LIBUSOFT CICOM d.o.o., koja već 30 godina razvija napredna rješenja za potrebe javnog sektora, ima potrebno iskustvo, znanje te rješenja namijenjena uslužnim servisima građana, informiranju građana i rješenja za digitalizaciju javne uprave, čiji su ciljevi optimizacija poslovanja, transparentnost, učinkovitost i smanjenje troškova.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime