Projekt Karlovačke županije Renew Heat

U izboru za najbolji EU projekt u Hrvatskoj, po odluci javnosti, pobjedu je odnio projekt Karlovačke županije Renew Heat, s osvojenih 41 posto glasova.

Drugo mjesto pripalo je projektu Poslovni inkubator Kosore ispred Splitsko-dalmatinske županije, koji je dobio 10 posto glasova, a treće mjesto projektu ispred Grada Zagreba Innovation in dressing techniques, s osvojenih 9 posto glasova. Četvrto mjesto zauzeo je projekt ispred Brodsko posavske županije, Kraći put do zdravlja, a peto projekt Istarske županije – KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske. Rezultat je to glasovanja čitatelja Jutarnjeg lista koji je kandidirane projekte hrvatskih županija stavio na izbor i glasovanje javnosti.

Projekt Karlovačke županije Renew Heat

Heating communities with renewable energy  odnio je najveći broj glasova publike. Projekt predstavlja izvrstan primjer iz prakse na području RH u uspješnom iskoraku ka inovativnosti i poticanju gospodarstva. Karlovačka županija je prva u RH potaknula razvoj inovativnih modela ugovaranja prodaje topline iz biomase između javnog sektora i privatnih poduzetnika te time stavila naglasak i važnost na poticanju gospodarstva, lokalnog i regionalnog poduzetništva te razvoju inovativnih modela i pristupa dosadašnjoj praksi ugovaranja.

Za izbor najboljeg EU projekta unutar kategorije Doprinos poduzetništvu predložila ga je Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije. Projekt je vrijedan 5.000.000 kuna, a provodio se je u Karlovačkoj županiji od 1.7.2017. do 31.12.2018. godine, nositelj projekta bila je Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske REGEA, a partneri  Karlovačka županija,  Razvojna agencija Unsko-sanskog Kantona u BiH te Grad Cazin.

Projekt Renew Heat bavi se korištenjem energije iz biomase koja je jedna od ključnih komponenti energetske tranzicije prema čistim i obnovljivim izvorima energije u Republici Hrvatskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine.

RENEW HEAT je projekt  bilateralne suradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ugovoren u sklopu programa Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Cilj projekta bilo je pokretanje energetske tranzicije na regionalnoj razini kroz promicanje korištenja lokalno prisutnog obnovljivog izvora energije – drva, što doprinosi energetskoj nezavisnosti, jačanju gospodarstva i čišćem okolišu.

Važnost toplinarskog poduzetništva ili modela ugovorne prodaje toplinske energije iz biomase (heat contracting) vidljiv je u inovativnosti financiranja kroz kojeg je moguće bez vlastitih financijskih ulaganja rekonstruirati kotlovnice na fosilna goriva i uvesti biomasu kao energent. Model se bazira na sklapanju višegodišnjeg ugovora o opskrbi toplinskom energijom iz biomase između naručitelja usluge (npr. javne ustanove) i pružatelja usluge – privatnog investitora koji zatim ulaže vlastita financijska sredstva u rekonstrukciju kotlovnice. Pružatelj usluge opskrbljuje kotlovnicu vlastitom biomasom te prodaje toplinsku energiju korisniku usluge po ugovorom definiranoj cijeni te na taj način vrši povrat investicije.

Pružatelj usluge osim opskrbe gorivom preuzima i kompletno upravljanje kotlovnicom koje uključuje servis kotlovnice, optimiziranje rada te otklanjanje eventualnih kvarova što predstavlja vrlo praktičnu i povoljnu opciju za korisnika usluge. Nakon otplate investicije odnosno isteka ugovora, kotlovnica prelazi u trajno vlasništvo korisnika usluge koji može ili preuzeti skrb nad kotlovnicom ili sklopiti novi ugovor s pružateljem usluge po značajno nižoj cijeni toplinske energije koja u sebi više ne sadrži trošak kapitalnog ulaganja nego samo operativne troškove rada kotlovnice.

U Karlovačkoj županiji ugrađena je kotlovnica na biomasu u Srednju školu Duga Resa, a dvije kotlovnice nešto manjeg kapaciteta ugrađene su u Bosni i Hercegovini u Kulturni centar Cazin i Sportski centar Cazin. Ukupna vrijednost tih investicija iznosila je 2,9 milijuna kuna.

Karlovačka županija dobila je 2018. godine najprestižniju svjetsku nagradu za zaštitu okoliša pod nazivom National ENERGY GLOBE Award Croatia 2018 za uspješno rekonstruiranu kotlovnicu u Srednjoj školi Duga Resa, čime su ostvarene značajne energetske te financijske uštede u iznosu od oko 50%.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime