biskup križić

Biskup Križić predslavio blagdan sv. Mihovila u Kamenici

U subotu 25. rujna  u župi Tržić u Ogulinskom dekanatu vrlo je svečano u naselju Kamenici u grobljanskoj crkvi sv. Mihovila Arkanđela proslavljen blagdan nebeskog zaštitnika sv. Mihovila a tom prilikom su i završeni radovi na obnovi ove crkve. Misu je predslavio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić u suslavlju 10 svećenika među kojima domaćeg župnika Kamenice i Tounja Josipa Štefančića, slunjskog dekana i župnika mons. Mile Pecića, nekadašnjih župnika Tounja i Kamenice umirovljenog svećenika fra Rafe Lukarića, fra Mirka Kralja, sada župnika župe bl. A. Stepinca u Ogulinu, dr. sc. Ante Bekavca, profesora na KBF-u u Zagrebu kao i ostalih svećenika biskupije. Glazbom je misu animirao KUD Tounjčica uz orguljsku pratnju Sanija Francetića. Proslavi ispred obnovljene crkve nazočilo je preko stotinu hodočasnika među kojima brojnih donatora kao i načelnika općine         Tounj  Ivice Sopeka.  

            „Mihaela arkanđela spominje Stari i Novi zavjet, prvi je među anđelima koji štiti čovjeka od zla. Đavao isto vjeruje u Boga ali ga ne sluša. Nije isto vjerovati  da Bog postoji i živjeti u skladu s vjerom. Đavao upravo na to udara, pokušava čovjeka uvjeriti da mu Bog  ne treba, da ga Bog samo sputava i ograničava. No, što je čovjek bez Boga, on je bez smisla. Mnogi u kasnijim životnim dobima počnu razmišljati o Bogu, kako prema smrti ide čovjek bez vjere? Đavao koristi naše patnje jer vjera zna biti uzdrmana u trenucima ljudske patnje. No, gdje je i jedan čovjek vjere, Bog je tu prisutan i spašava. Ljudi vjere su gromobrani koji nas štite. Nije lako biti vjeran Kristu uz toliko zamki i kušnji. I u današnje vrijeme dolazi do perfidnog proganjanja kršćana. Budimo pravi vjernici, jer najgore je biti vjernik a nepošten. Za to nam je potrebna moć odozgo, jer teško je izdržati u patnjama bez Božje pomoći. Glas anđela glas je božji i svaki dan treba naći vremena za molitvu. Budimo i mi samo anđeli braći i sestrama. Odbiti biti čuvar brata ili sestre vodi prema prokletstvu. Budimo anđeli ljudima u njihovim patnjama i tjeskobama uz zagovor sv. Mihaela,“ zaključio je svoju homiliju mons. Križić.

            Župnik Josip Štefančić je na koncu zahvalio svim dionicima ovog misnog slavlja, kao i onim pojedincima koji su pomogli oko obnove crkve. Susret je zaključen druženjem uz kolače, piće i glazbu.

Molitva kod ostataka srušene crkve sv. Mihovila 

            U subotu 25. rujna u župi sv. Mihovila u Tržiću Tounjskom uoči župnog patrona održana je molitva kod ostataka nekadašnje velike župne crkve sv. Mihovila koja od vremena 2. svjetskog rata dominira napuštenim krajolikom opustošenog Tržića.  Tijekom 2. Svjetskog rata tadašnji „ oslobodioci“ porušili su župnu crkvu u kojoj su bile krštene generacije katolika tog kraja te su prognali domicilno stanovništvo tako da je nekadašnja župa s više stotina domaćinstava ostala skoro sasvim prazna, izuzev naselja Kamenice u čijoj crkvi sv. Mihovila arkanđela kod mjesnog groblja se održavaju bogoslužja.        

Molitvu za sve poginule predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić u suslavlju župnika Tounja i Tržić-Kamenice Josipa Štefančića te nekadašnjih župnika ove župe fra Rafe Lukarića i fra Mirka Kralja kao i tajnika i kancelara biskupije Mišela Grgurića. Uz brojne Tržićane raseljene od Rijeke i Zagreba do Tounja i Ogulina nazočili su i članovi DPD Sv. Marko Križevčanin iz Skradnika.

Biskup Križić u svom je obraćanju poručio: „Iako srušena sa ostacima zidova, ova crkva je za nas još živa. Uz nju su pokopani oni uz koje smo vezani i u tom smislu su i oni živi. Zato dolaziti ovdje ima značenje i smisao jer time oživljavamo ovu crkvu i one vjernike koji su ovdje dolazili moliti. Koliko li je samo ovdje molitava upućeno Bogu? Zašto je ovu crkvu snašla ovakva sudbina? Sile zla su misterij, ali zlo nikada ne pobjeđuje. Ovoj crkvi dolazimo kao dragoj ustanovi i svetom mjestu gdje su se pokoljenja prije vas molila, za što smo im zahvalni. Zato mi danas dolazimo moliti za njih i preporučiti ih Bogu.“

U nastavku su brojni potomci prognanih Tržićana obišli grobove svojih najmilijih na kojima dominiraju prezimena Fumić, Miletić, Tutek,  Krikšić, Dujmešić, Cazin, Mravunac, Požega, Klarić i Ožanić.  

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime