Koliko su azbestne ploče oko vrtića Bistrac štetne i postoji li elaborat o mjerenju azbestnih vlakana u zraku zanima gradskog vijećnika grada Ogulina Marina Puškarića (Domovinski pokret).

Naime, gospodin Puškarić pitanje o štetnosti azbestnih ploča htio je postaviti na aktualnom satu GV grada Ogulina, a kako istoga nije bilo svoje pitanje uputio je na našu adresu, a njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

azbestne ploče oko vrtića

„Kako nam nije bio omogućen aktualni sat gdje bi Vijećnici mogli postaviti pitanja i kako bi na ista dobili odgovore ovim putem ću napisati jedno od pitanja koje me je zanimalo, ponajviše zbog zdravlja djece i zaposlenih u vrtiću. Demokratsko pravo je i jedino pravo mjesto sjednica gradskog vijeća gdje trebamo raspravljati o bitnim temama važnim za naš Grad te za napredak, jer zapravo smo i svi izabrani od naroda da ga predstavljamo i da iznosimo interese i sugestije onih koji su nam dali povjerenje.

Što se tiče samog dječjeg vrtića, prije svega moram naglasiti da mi je uistinu bila čast sudjelovati na otvorenju novog dječjeg vrtića nakon dugih 40 godina. Kako je i gradonačelnik Domitrović naveo, bio je to mukotrpan rad 200- njak ljudi, ali može se reći, kada se udruže snage na svim razinama političke scene (grad, županija, država) onda takvom sinergijom rezultat ne može izostati. Nije li tako?

Što sam mislio pitati zapravo?

Uzevši u obzir samu poziciju dječjeg vrtića Bistrac u bivšoj vojarni Poredice (na parceli 2762/1) koji je okružen građevinskim vojnim objektima koji su prekriveni salonit pločama (možete vidjeti na slikama u prilogu) koje su trenutno zakonom zabranjene za upotrebu (odlukom Hrvatskog Sabora) jer sadrže azbest (grč. neuništivo), moram naglasiti svoju zabrinutost zbog azbestnih vlakana koja sadrže te ploče koje nakon godina udisanja mogu prouzročiti razne bolesti. Povodom toga, moje pitanje je trebalo biti:

“Da li su izvođači vodili o tome računa, da li su vršili mjerenja i analizu kolika je količina azbestnih vlakana u blizini Dječjeg vrtića i postoji li ikakav elaborat o istome?”

Naime , u blizini dječjeg vrtića (vidljivo na slikama) nalaze se dva objekta (mješovita skladišta b11 i b12) prekrivena salonit pločama u površini 2 puta po 1100 kvadratnih metara, te stambene spavaonice (a4 i a5) s površinom od oko 1500 kvadratnih metara. Kako znamo da je azbest zabranjen i koje opasnosti donosi, bio sam primoran radi zdravlja djece i zaposlenih postaviti pitanje o mjerenju količine vlakana u zraku.

Kako me je ova tema zanimala, tako sam proučio i dosta materijala ali i upitao stručnjake o toj temi. Naime, dok valovite ploče (salonit) nisu oštećene nema nikakve opasnosti od širenja azbestnih vlakana. Međutim, uzevši u obzir kako uslijed mehaničkih radnji, ali i vremenskih nepogoda kao što je tuča i sl. može doći do oštećenja ploča, uslijed toga svakako može doći do širenja azbestnih vlakana.

Također sam iskomunicirao dr. I. Pavičića s Instituta za medicinska istraživanja koji mi je naglasio sljedeće:

„Sve ovisi o stanju valovitih ploča. Ako su u lošem stanju vjerojatno je da će doći do otpuštanja određene količine vlakana u okolinu. Ono što bi trebalo učiniti je zamijeniti krovni pokrov. Samo mjerenje azbesta nije zakonski propisano i obvezno. Međutim investitor je radi vlastite sigurnosti trebao naručiti mjerenje.

Ovim pitanjem nije mi namjera nikoga diskreditirati, ali svjestan opasnosti koje donose azbestna vlakna nevidljiva okom pomalo sam zabrinut za zdravlje vrtićkog osoblja, a posebice djece koja su korisnici dječjeg vrtića Bistrac.

Još 40 – ih godina 20. stoljeća prihvaćene su preporuke o kontroli koncentracije azbestne prašine, pa se iskreno nadam da je mjerenje i provedeno, kao što sam naglasio radi zdravlja svih korisnika i djelatnika dječjeg vrtića.” – Marin Puškarić, vijećnik GV grada Ogulina (Domovinski pokret)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime