Rudolfa Perešina

Prije 30 godina, vijest o hrabrom pothvatu hrvatskog pilota koji je avionom, MiG-om 21 prebjegao iz tadašnje JNA i preletio u Klagenfurt obišla je svijet. Svi su prenijeli njegove riječi: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate”. Rudolf Perešin postao je jedan od najvećih heroja Domovinskoga rata.

U povodu 30. obljetnice Perešinovog preleta borbenim avionom MiG-21 iz JNA u Austriju premijer Andrej Plenković primit će Ljerku Perešin, suprugu legendarnog pilota.

Rudolf Perešin rođen je u Gornjoj Stubici, a odrastao je u Ivanić Gradu. Četiri dana nakon preleta vratio se u Hrvatsku i priključio Zboru narodne garde te sudjelovao u stvaranju Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva. Poginuo je na borbenom zadatku u akciji Bljesak 2. svibnja 1995.. Sjećanje na njega ne blijedi.

Perešinovog legendarnog preleta sjećaju se brojni branitelji. Nikada neće zaboraviti što im je značila Perešinova odluka. I danas je on uzor, posebno kolegama pilotima.

Avion MiG-21 oznake “26 112” kojim je Rudolf Perešin 25. listopada 1991. iz Bihaća preletio u Klagenfurt, vraćen je u svibnju 2019. godine u Hrvatsku nakon 28 godina, a prethodno se nalazio u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu.

Avion heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina trenutno je smješten u 91. krilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, nakon čega je planirano da bude izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime