ogulinski lovci

Ogulinski lovci tradicionalno su i svečano po 28. puta proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Huberta misom u župnoj crkvi sv. Križa u Ogulinu. 

Zbog epidemioloških prilika nije se organizirala skupna proslava za sva lovačka društva s ogulinskog područja već sam za LD Klek iz Ogulina, najbrojniju lovačku udrugu u Karlovačkoj županiji. Lovci su se okupili na misi na čelu sa svojim predsjednikom Josipom Turkovićem mlađim, dok je misu predslavio župni vikar župe sv. Križa Bruno Lovaković u suslavlju župnika Nikole Prše.    

            Propovjednik je na početku zaželio svim lovcima sretan blagdan koji se slavi na spomendan sveca Sv. Huberta koji je živio na prijelazu iz 7. u 8. stoljeće a uz čiji se život veže puno legendi kao i onu da je ugledao plamteći križ između jelenjih rogova što mu je promijenilo život. Vlč. Lovaković je zatim na temelju prispodobe o Isusu i mnoštvu istaknuo uvjete za nasljedovanje Krista: „Kvaliteta i brojnost poklonika nisu bitni za Isusa, naša ljudska  briga nije i njegova. Nasljedovati Krista znači posvetiti mu čitavog sebe, a to su učini sveci. Okrenuti srce Isus čin je ljubavi i slobode. Nasljedovati Isusa vrlo je teško a tu su važna četiri momenta. Isusa prvo treba voljeti, zatim se za Isusov put trebamo odreći svojih svjetovnih planova. Isto tako trebamo nositi svoj križ  te popraviti svoje obiteljske i društvene veze. Konačno, trebamo se odreći svega materijalnog što posjedujemo, čime izgrađujemo bogatstvo na  nebu.

            Nakon mise održano je tradicionalno skupno fotografiranje i druženje lovaca.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime