gospe od zdravlja

U subotu 20. studenog u Ogulinu je svečano proslavljen blagdan Gospe od Zdravlja koji se u najvećoj župi Gospićko-senjske biskupije slavi preko 8 desetljeća.

Euharistiju  je predslavio župnik Drežnik Grada i Vaganca i bivši ogulinski kapelan vlč. Dino Rupčić  u suslavlju s domaćim župnikom Nikolom Pršom, župnim vikarom Brunom Lovakovićem, župnikom župe bl. A. Stepinca iz Ogulina fra Mirkom Kraljem, župnikom Generalskog Stola i Bresta Mrežničnog Marijom Kraljem, župnikom Plaškog i Saborskog Goranom Antunovićem te župnikom Tounja i Kamenice Josipom Štefančićem.  Liturgijskom glazbom misu je uzveličao župni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Marina Mičunovića.  

             „Proslava blagdana Prikazanja BDM ili Gospe od Zdravlja toliko je naglašena u Ogulinu, da se ona ovdje slavi najsvečanije u biskupiji. To sam doživio od 2011. godine kada sam ovdje imao svećeničko ređenje te za 4 godina službovanja kao župnik vikar. Gospa od Zdravlja najjače progovara u današnjoj zbrci oko pandemije , a danas nam je u molitvama i mislima naš subrat Ivica Miloš koji se liječi od spomenute bolesti.“ istaknuo je na početku vlč. Rupčić te nastavio:

„Marija kao Isusova majka nije nikada nikoga ozdravila, no ona nam je oporučno dana nama na uslugu. Zbog grešnosti ljudski rod nije ispravno shvatio rečenicu “evo vam moje majke“, što je bila svojevrsna Isusova oporuka. Što nam Marija danas govori u njenim brojnim prošteništima gdje se ostvaruju brojna uslišenja kao i ukazanja. Zapreka da bi shvatili njene poruke je naša oholost i zloba. Tek uz molitvu dobivamo snagu koja nas jača u ovim teškim vremenima. U svjetlu vjere vidimo što nam Krist kroz Gospu od Zdravlja poručuje. Duše nam danas idu prema suvremenim Isusima i Marijama što vodi u poropast. Gospa od Zdravlja nam poručuje imamo li vjere u njezina sina kao i u nju, poniznu službenicu Gospodnju,“ zaključio je homiliju vlč Rupčić te zaključio da nam ova misa bude ispit savjesti i poticaj da će nam Isus i njegova majka pomoći.

 Tradicionalna podjela sakramenta bolesničkog pomazanja na misi je i ove godine izostala zbog epidemioloških razloga, a po riječima župnika Prše, svi bolesni će tijekom Adveta na njihov zahtjev biti pohođeni od svećenika i na svoj zahtjev dobiti sakrament bolesničkog pomazanja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime