Dom za starije i nemoćne biskup Srećko Badurina u Ogulinu

Gotovo 7 milijuna kuna vrijedan je projekt Doma za starije i nemoćne biskup Srećko Badurina Ogulin, na kojem je Karlovačka županija partner.

Predstavljanje projekta održano je u Ogulinu, u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice, gdje je održana Uvodna konferencija “Širenje mreža socijalnih usluga u svrhu podrške procesu deinstitucionalizacije na području Karlovačke županije“. Projekt provodi Dom za starije i nemoćne biskup Srećko Badurina u partnerstvu s Karlovačkom županijom, a njegova je ukupna vrijednost 6.890.331,02 kune i u potpunosti je financiran iz EU fonda za regionalni razvoj.

Provođenjem projekta unaprijedit će se razvoj socijalnih usluga koje doprinose procesu deinstitucionalizacije i zadržavanju starijih osoba što duže u njihovim domovima. Kako je naglasila ravnateljica Doma Nataša Vučković Ivošević, projekt omogućuje povećanje kvalitete života te prevenciju institucionalizacije 60 starih i nemoćnih osoba na području naše županije. Kroz projekt će se urediti zgrada Doma te vanjski sadržaji, park i parkiralište, koje se nalazi u krugu dvorišta  bolnice u Ogulinu.

Današnjem predstavljanju projekta nazočili su državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, njena zamjenica Vesna Hajsan Dolinar, predstavnici SAFU-a, zamjenik gradonačelnika i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ogulina  Daniel Vukelja i Marinko Herman, predstavnici svečenstva Gospićko-senjske biskupije, na čelu s vlč. Nikolom Pršom, izaslanikom biskupa Zdenka Križića, pročelnica ispostave Porezne uprave u Karlovcu Ruža Rekaš, predstavnici OB Ogulin, centara za socijalnu skrb iz Karlovačke županije i drugi gosti.

Županica Martina Furdek Hajdin u prigodnom je obraćanju istakla važnost ovog projekta, obzirom da u Karlovačkoj županiji od ukupnog broja stanovnika preko 21% čine osobe starije od 65 godina i spadamo u red najstarijih županija po godištu stanovništva u Hrvatskoj. Imamo obvezu našim starijim sugrađanima pružati skrb kakvu zaslužuju te stoga ovakve usluge i ustanove koje ih pružaju moraju biti na visokoj razini kvalitete i dostupnosti. U Karlovačkoj županiji imamo 3 doma za starije i nemoćne osobe te 40 obiteljskih domova ali potrebe bivaju sve veće. Svakako će i izvaninstitucionalna skrb za ovu populaciju ljudi poboljšati kvalitetu njihova života na način da će usluge moći koristiti i u svojim domovima. U tom smislu je posebno dobre rezultate na području Karlovačke županije polučio projekt ZAŽELI, kojim je zaposleno 317  gerontodomaćica, a ukupna vrijednost projekta je 50 milijuna kuna. Projekt se provodi na ruralnim područjima Karlovačke županije gdje je dosta staračkih domaćinstava, čiji su članovi korisnici usluga projekta. 

Županica je uputila čestitke ravnateljici Doma Nataši Vučković Ivošević što je uspjela krenuti u realizaciju ovog projekta, a Karlovačka županija će i dalje biti na usluzi kao pouzdan partner.

Nakon konferencije sudionici su obišli prostor Doma te radove koji su ondje započeli, a koje izvodi tvrtka Kolos.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime