1

Uvijek nam je drago i ponosni smo kad netko od naših sugrađana postiže zapažene uspjehe, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire. Jedna od njih je i dr.sc. Marija Mazor.

Rad prepoznat i u međunarodnim krugovima

Mariji je jučer uručeno priznanje Medicinskog fakulteta u Rijeci za najbolju mladu znanstvenicu za temeljne medicinske znanosti u 2021. godini. Svojim radom prepoznata je i u međunarodnim krugovima o čemu govori i podatak da je ugledni časopis Immunity, jedan od najcitiranijih i najcjenjenijih časopisa za imunologiju u svijetu, objavio rad koji istražuje utjecaj infekcije citomegalovirusom na jajnike.

Tim znanstvenika s tri prva autora izv. prof. dr. sc. Jelenom Tomac, dr. sc. Marijom Mazor i doc. dr. sc. Berislavom Lisnićem vodili su Stipan Jonjić i Vanda Juranić Lisnić. Spoznaje do kojih su došli trebale bi omogućiti razvoj lijekova u budućnosti.

2
Poslije doktorata u Francuskoj vratila se u Hrvatsku

Marija Mazor osnovnu školu i Gimnaziju završila je u Ogulinu. Studij započinje na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu u Zagrebu, studij Molekularne biologije. U francuskom Orléansu je doktorirala te se nakon doktorata vraća u Hrvatsku i zapošljava na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

Svoje djetinjstvo provela je u Trošmariji, sve do odlaska na studij, a osobito veseli činjenica da je jedna od onih koji su i dalje vezani uz naše mjesto i da su joj i daljnji životni planovi vezani uz naš kraj. Ali o tome više nekom drugom prilikom…

Čestitamo Mariji i njezinoj obitelji na uspjehu i želimo joj još mnogo uspjeha i u daljnjem radu.

Izvor: Zavičajni klub Trošmarija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime