U ponedjeljak je objavljeno otvoreno pismo koje su uputili osam predsjednika zemalja srednje i istočne Europe izražavajući podršku kandidaturi Ukrajine u članstvo Europske unije.

milanovic
Izvor : Foto : Fah – slika preuzeta sa portala direktno.hr

“Mi, predsjednici Republike Bugarske, Češke, Republike Estonije, Republike Latvije, Republike Litve, Republike Poljske, Republike Slovačke i Republike Slovenije snažno vjerujemo da Ukrajina zaslužuje odmah dobiti perspektivu pristupanja EU-u”,. Pozivamo članice EU na konsolidiran odgovor političke podrške Ukrajini i da se omogući europskim institucijama da osigura korake kako bi ta zemlja dobila status kandidata i otvorili se pregovori oko pristupanja. U ovom kritičnom trenutku ponovno izražavamo punu solidarnost s Ukrajinom i njezinim narodom”, stoji u otvorenom pismu.

pismo
Izvor :slika preuzeta sa mortala direktno.hr

Među potpisnicima ne nalazi se hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Naime, riječ je o zemljama članicama istočnoeuropskog bloka NATO-a kojem pripada i Hrvatska te su moguća dva scenarija; da je Milanović ili odbio potpisati izjavu ili mu ista nije ni ponuđena na potpis s obzirom na nedavne izjave hrvatskog predsjednika koji je svojim stavovima podrške Rusiji zaradio epitet “rusofil” i zgrozio europsku političku javnost.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u ponedjeljak je podnio i službeni zahtjev za pristupanje Europskoj uniji, a podršku mu je odmah pružio slovenski predsjednik Janez Janša.

Sadržaj je u potpunosti prenesen sa portala direktno.hr sa sljedeće poveznice

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime