Sberbank Hrvatska
foto: HTV, HRT

Premijer Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić i guverner HNB-a Boris Vujčić održavali su konferenciju za novinare vezano uz nove informacije oko statusa Sberbank Hrvatska.

– Jedna od posljedica je i najava Europske središnje banke da bi Sberbanka te njezine banke kćeri u Sloveniji i Hrvatskoj mogle propasti. U četvrtak i petak zabilježili smo da su brojni štediše krenuli dizati sredstva iz ove banke, a zahvaljujući moratoriju situacija se smirila jučer i prekjučer. A sinoć donesena je odluka o sanaciji Sberbanke u Hrvatskoj. Likvidacija bi financijski imala negativne reperkusije kako na štediše, tako na samu banku i na naš sustav. 

I tijesnoj suradnji HNB-a i Vlade, koordinirane su aktivnosti oko Sberbanke.

– HPB je reagirao i bila je spremna uskočiti i preuzeti Sberbank Hrvatska. To umiruje sve štediše, nema potrebe da bilo tko podiže sredstva, oni su dio grupacije HPB-a. Sanacijska uprava će preuzeti upravljanje tom bankom, izgledno je da će doći do preimenovanja banke te će ona nastaviti normalno poslovati. Na ovaj način još smo jednom pokazali ne samo da smo politički principijelno reagirali, da smo zaštitili i spriječili likvidaciju. 

Štediše su dovedene u poziciju da ne postoje više rizici za njihov novac.

– Brzo smo djelovati u interesu stabilnosti financijskog sustava. Činjenica da smo u processu pristupanja u europodručje, to nam je pomoglo da na brz i sustavan način učinimo dobro i za Hrvatsku, i za štediše i građane. HPB je ovime osnažen, imat će oko 8% udjela na bankarskom tržištu. 

– Situacija koja je iziskivala i pravovremen i odlučan odgovor, a on se i dogodio. Svjesni smo da štedišama Sberbanke nije bilo najugodnije, ali nastojali smo cijelo vrijeme slati umirujuće poruke, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić dodajući da je cijeli tim na ovom slučaju odradio posljednjih dana odličan posao.

– Uspjeli smo uvjeriti sve europske institucije da je ovo najbolje rješenje za RH, da je ovo zdrava banka. Da se da šansa da se nastavi normalno funkcionirati. Zahvaljujem se HPB-u i njihovom timu, ovo je odlučan i pravovremen poslovni pothvat. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime